Column

Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland

De prijsverschillen tussen én binnen gemeenten zijn soms extreem groot. Locatie is key.

De prijsverschillen van woningen tussen gemeenten en binnen de gemeentegrenzen zijn soms erg groot, zo blijkt uit onderzoek van Calcasa. Zo kunt u voor de prijs van een gemiddelde woning in de Amsterdamse Apollobuurt vier huizen kopen in de Bijlmer, hemelsbreed zeven kilometer verderop.

De huizenprijzen zijn in het tweede kwartaal met bijna 13% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral bij woningen in de goedkoopste segmenten (tot €150.000 en tussen €150.000 en €250.000) liepen de prijzen flink op: met respectievelijk 15,7% en 15,2%. Bij woningen tussen €350.000 en vijf ton was de prijsstijging wat beperkter: gemiddeld 11,1%.

De ene gemeente is de andere niet

Maar ook tussen gemeenten zijn er grote verschillen, zo blijkt uit onderzoek van woningwaarderingsbedrijf Calcasa onder wijken met meer dan 500 koopwoningen. Zo kost een woning in de goedkoopste wijk van Amstelveen, het Keizer Karelpark, gemiddeld woning €470.000. Daar kan de gemiddelde woningprijs in de duurste wijk van Eindhoven (€445.000) niet aan tippen.

Ook grote verschillen tussen wijken

Ook binnen gemeenten is locatie key. Den Haag en Amsterdam spannen in dat opzicht de kroon. Hier betaalt u in sommige wijken gemiddeld vier keer zoveel voor een huis dan in een andere buurt in dezelfde gemeente.

Neem Amsterdam. In bijna dertig van de ongeveer 100 verschillende wijken die de hoofdstad telt, bedraagt de gemiddelde huizenprijs inmiddels meer dan €600.000. Maar in circa 25 wijken is deze lager dan €400.000: een verschil van maar liefst twee ton. Wie een deur verder kijkt, kan dus aanmerkelijk goedkoper uit zijn bij de aankoop van een huis.

Wijkt u bijvoorbeeld uit naar Bijlmer, dan kunt u al voor gemiddeld €280.000 een woning op de kop tikken. Maar heeft u uw zinnen gezet op de Apollobuurt, dan moet u veel dieper in de buidel tasten. Een woning kost daar gemiddeld €1.125.000: vier keer zoveel dus. In 2009 waren dit ook de goedkoopste en duurste wijken van Amsterdam, maar toen was het absolute verschil kleiner: huizenkopers moesten toen gemiddeld resepectievelijk €145.000 en €575.000 neertellen.

In het Haagse Transvaalkwartier krijgt u voor gemiddeld €205.000 de sleutels van een eigen woning overhandigd, terwijl u in Westbroekpark en Duttendel gemiddeld €865.000 moet ophoesten.

Dit zijn de prijsverschillen in de vijftien grootste gemeenten van ons land

Van de vijftien grootste gemeenten in Nederland zijn er volgens Calcasa negen waar een huis in de duurste wijk meer dan dubbel zoveel geld kost als een gemiddelde woning in de goedkoopste wijk. In vier gemeenten is sprake van een factor 3 of hoger. In Haarlemmermeer zijn de verschillen tussen de duurste en goedkoopste wijk het kleinst.

Bron: Calcasa

Kleinere gemeenten ontspringen de dans niet

Wie denkt dat dit fenomeen zich uitsluitend voordoet in grote steden, heeft het mis. Er zijn volgens Calcasa ook diverse kleinere gemeenten waar de woningprijzen per wijk enorm kunnen verschillen, waaronder Deventer en De Bilt.

De twee duurste wijken in Nederland (Aerdenhout in Bloemendaal en Zuidwestelijk deel der Gemeente in Wassenaar) zijn met respectievelijk €1.370.000 en €1.345.000 meer dan twee keer zo duur als de goedkoopste wijken in die gemeenten.

Buiten de Randstad zijn de verschillen tussen de goedkoopste en duurste buurt het grootst in Leeuwarden, Groningen en Zwolle.

Zo groot zijn de verschillen per gemeente

De onderstaande kaart geeft het verschil weer tussen de goedkoopste en duurste wijk van elke gemeente in ons land. Zoals u kunt zien is de verdeling redelijk gelijk, met enkele uitschieters naar boven.

 

Bron: WOX Monitor Calcasa

Verschil neemt iets af

Het gemiddelde prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste wijk in een gemeente was vroeger overigens groter. In 2009 was een gemiddelde woning in de duurste wijk van een gemeente 44% duurder dan in de goedkoopste wijk. Dat verschil is teruggelopen naar 41%.

Voor deze berekening is niet gekeken naar het inwonertal per gemeente: alle gemeenten wegen even zwaar mee.

Nog grotere verschillen tussen provincies

De verschillen op provincieniveau blijken nog groter. In Noord- en Zuid-Holland moet u voor een woning in de duurste wijk zelfs meer dan zeven keer zoveel betalen als in de goedkoopste wijk. In Bloemendaal kost een gemiddelde woning €1.370.000, terwjil u in de kop van de provincie, Den Helder, terecht kunt voor gemiddeld €195.000. En wie kiest voor Dordrecht, kan in de goedkoopste wijk een huis kopen voor gemiddeld €190.000, tegen €1.345.000 in Wassenaar.

Ter vergelijking: de prijzen in Friesland lopen uiteen van €180.000 in Leeuwarden versus €435.000 in Heerenveen.

Dit zijn de goedkoopste en duurste wijken van Nederland

In acht provincies is een wijk te vinden met een gemiddelde huizenprijs onder de twee ton. De goedkoopste wijk van Nederland is Eikenderveld in Heerlen: hier kost een woning gemiddeld €155.000.

In drie provincies ligt in de duurste wijk de gemiddelde woningprijs boven €1 miljoen. De duurste wijk van Nederland is het hierboven genoemde Aerdenhout in de gemeente Bloemendaal. Een gemiddeld stulpje verwisselt hier voor €1.370.000 van eigenaar.

In de onderstaande tabel staan de goedkoopste en duurste wijken per provincie.

Bron: WOX Monitor Calcasa

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst