Column

5 trends in Europees vastgoed

Ondanks de coronacrisis zijn er nog steeds kansen voor beleggers.

De Europese vastgoedsector heeft veel last van de coronacrisis, maar er zijn nog steeds kansen voor beleggers. Dat blijkt uit de achttiende editie van 'Emerging Trends in Real Estate Europe', een onderzoek van PwC en het Urban Land Institute.

Het onderzoeksrapport, waarvoor 995 vastgoedbeleggers uit 25 Europese landen zijn ondervraagd, zoomt in op vastgoedinvesteringen en -ontwikkelingen in Europa. We zetten enkele belangrijke highlighs voor u op een rij.

1. Veel kapitaal aan de zijlijn

Vastgoed is bij veel beleggers in trek vanwege de relatief hoge rendementen en stabiele inkomsten; zeker nu de rente zo laag staat. Maar de coronacrisis heeft de vastgoedmarkt compleet op zijn kop gezet.

Zo werken miljoenen mensen noodgedwongen aan de keukentafel in plaats van op kantoor en zijn veel winkels gesloten vanwege de lockdownmaatregelen. Dat zet de huurinkomsten onder druk. Ook zijn veel vastgoedbedrijven gedwongen om tijdelijk de huur op te schorten of uitstel van betaling te verlenen.

Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor het imago van vastgoed als stabiele belegging. 44% van de ondervraagde vastgoedbeleggers merkt dan ook dat het vertrouwen in de sector door de crisis een knauw heeft gekregen.

Desondanks staat er volgens het onderzoeksrapport nog steeds veel kapitaal langs de zijlijn om te beleggen in vastgoed, in tegenstelling tot de crisis van 2008. Beleggers zijn echter nog wat terughoudend. Ze willen eerst afwachten hoe de coronapandemie verloopt. Maar als de onzekerheden weg zijn, kan het geld alsnog zijn weg vinden naar de vastgoedmarkt.

2. Focus op de thuismarkt

Een andere opvallende ontwikkeling is dat beleggers sinds de coronapandemie een voorkeur hebben voor vastgoedlocaties in hun thuisland in plaats van in het buitenland. Vanwege de reisbeperkingen is het lastiger geworden om een locatie vooraf te inspecteren en goed boekenonderzoek te doen.

Volgens de onderzoekers is de belangstelling van Noord-Amerikaanse en Aziatische vastgoedbeleggers voor de Europese vastgoedmarkt gedaald. Omgekeerd zullen Europese beleggers zich naar verwachting ook meer gaan richten op hun thuismarkt. 40% van de respondenten is bezorgd over deze vorm van deglobalisering.

3. Meer belangstelling voor logistiek vastgoed en woningmarkt

De coronacrisis heeft geleid tot grote verschuivingen in vastgoedbeleggingen. Beleggers richten zich meer op marktsegmenten die aardig overeind zijn gebleven of zelfs profiteren van de crisis, omdat meer mensen werken en winkelen vanuit huis. Zo signaleren de onderzoekers een toenemende belangstelling voor logistiek vastgoed, datacenters, zendmasten, industrieel vastgoed en de woningmarkt.

We kunnen nu natuurlijk nog niet voorspellen welke veranderingen tijdelijk of permanent zijn. De kans is groot dat ook na de pandemie meer mensen (deels) thuis blijven werken. Over de vraag of dat gunstig is voor kantorenvastgoed of niet, zijn de experts verdeeld. Sommige respondenten verwachten dat de vraag naar kantoorruimte zal afnemen. Maar anderen denken juist dat de vraag naar vierkante meters zal toenemen, omdat werkplekken vanwege social-distancing-regels verder uit elkaar zullen liggen.

4. Meer focus op duurzaamheid

De meeste respondenten verwachten dat klimaatverandering en milieu de komende decennia een groot stempel zullen drukken op de vastgoedmarkt. Te denken valt bijvoorbeeld aan gebouwen die zelfvoorzienend zijn, door eigen stroom op te wekken en afvalwater te hergebruiken.

5. Duitsland gooit hoge ogen

Volgens de deelnemers aan het onderzoek staat de Duitse vastgoedmarkt er het best voor. Duitsland komt aardig goed door de crisis omdat de Duitse economie vrij gezond is en het land de coronapandemie relatief effectief aanpakt. Er staan dan ook maar liefst drie Duitse steden in de top-10 van Europese steden met de beste vooruitzichten.

Berlijn staat met stip op de eerste plaats; vooral vanwege de stabiliteit van de kantorenmarkt en het opwaarts potentieel van de huurprijzen. Ook in Londen en Parijs zien de experts komend jaar interessante investeringsmogelijkheden. Amsterdam staat op de vijfde plaats.

  • Berlijn
  • Londen
  • Parijs
  • Frankfurt
  • Amsterdam
  • Hamburg
  • München
  • Madrid
  • Milaan
  • Wenen

Over Edinburgh, Oslo, Moskou, Boedapest, Athene en Istanboel zijn de vastgoedbeleggers wat minder optimistisch:

Lees ook: UBS ziet twee vastgoedtrends na pandemie

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober