Column

CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed

Logistiek vastgoed en woningvastgoed blijven populair onder beleggers.

Het volume aan vastgoedbeleggingen zal in 2020 uitkomen tussen de 15 en 17 miljard euro, zo voorspelt CBRE. Dat is meer dan de 14 tot 16 miljard euro waar de vastgoedadviseur halverwege dit jaar nog op rekende.

De verhoging van de prognose is te danken aan twee marktsegmenten: logistiek vastgoed en de woningvastgoed. Deze beleggingen blijven populair, ondanks de crisis.

Er is dit jaar tot nu toe voor 9 miljard euro aan commercieel vastgoed verhandeld. Dat is 32% minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de teller op 13,1 miljard euro stond.

De daling wordt vooral veroorzaakt door een zwak derde kwartaal. Maar de impact van de coronacrisis lijkt minder ernstig dan CBRE eerder had voorspeld in zijn Mid-Year Market Outlook.

Logistiek vastgoed: Historisch record

In logistiek en industrieel vastgoed werd in de eerste drie kwartalen van dit jaar 1,9 miljard euro geïnvesteerd. Dat komt neer op een stijging van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is zelfs een historisch record.

CBRE verwacht dat het beleggingsvolume van logistiek vastgoed over heel 2020 zal uitkomen tussen de 3 en 3,5 miljard euro. Dat komt neer op een toename van 20 tot 40%, want een jaar eerder werd er nog 2,5 miljard euro in geïnvesteerd.

Volgens Jim Orsel, Director logistiek vastgoed bij CBRE vormt logistiek vastgoed in deze onrustige tijden een stabiele en veilige beleggingssector, vanwege de relatief stabiele huurinkomsten en gunstige vooruitzichten. "Veel huurders van logistiek vastgoed op het gebied van de levering van levensmiddelen, bouwmarkten en e-commerce, zien hun omzet stijgen door de groei van internetaankopen. Beleggers merken dit op en kiezen voor logistiek vastgoed als meest crisisresistente sector,” meent hij.

Woningbeleggingen: versnelling verwacht

Het beleggingsvolume in woningen daalde over de eerste negen maanden met 35% naar 3,7 miljard euro. Dit komt volgens CBRE vooral door een gebrek aan aanbod.

Maar daar komt volgens de onderzoekers snel verandering in. Omdat de overdrachtbelasting voor beleggers vanaf 1 januari omhoog gaat van 2% naar 8%, zullen eigenaren die van hun huis af willen hun woning waarschijnlijk eerder op de markt brengen dan gepland.

Hierdoor zal het beleggingsvolume in woningvastgoed uitkomen op 6,5 tot 7 miljard euro, zo verwacht CBRE. Dat komt neer op een daling van 8 tot 14% ten opzichte van 2019.

Grote vraag naar kantoren op goede locaties

Hoewel het aantal besmettingen met Covid-10 oploopt en de overheid de teugels weer aantrekt, verwacht en merkt CBRE een druk laatste kwartaal van 2020. De vastgoedadviseur signaleert nog steeds een grote vraag naar langjarig verhuurde kantoren op goede locaties (zowel core als core+ locaties).

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober