Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, Beursduivel, IEXProfs, IEXGeld, Beursgorilla, Beleggen.nl en IEXParticipaties.

Column

Wat gaat er gebeuren met de panden van Hudson's Bay?

De situatie bij V&D stemt onderzoeksbureau Locatus optimistisch.

Hudson's Bay laat na zijn vertrek in 15 steden een gat achter. Wat zijn de gevolgen voor de winkelstraten? Onderzoeksbureau Locatus keek wat er is gebeurd met die andere winkelketen die een golf van leegstand veroorzaakte: V&D. Het beeld is een stuk minder dramatisch dan vaak wordt gedacht.

Eind dit jaar sluit de Canadese warenhuisketen Hudson's Bay in Nederland zijn deuren. Hierdoor komen vijftien markante winkelpanden leeg te staan. Gezien de huidige leegstand in winkelvastgoed wordt het een ingewikkelde puzzel om die vierkante meters te vullen.

Spooksteden

Het is niet voor het eerst dat een warenhuisketen de verhuiswagens voor moet laten rijden. Ruim drie jaar geleden gebeurde dat ook bij V&D. Onderzoeksbureau Locatus analyseerde wat sindsdien is gebeurd met deze panden. Er werd destijds gevreesd voor spooksteden, maar de schade blijkt mee te vallen.

Nieuwe winkelbestemming

V&D liet destijds 355.000  vierkante meter vloeroppervlak achter. Ruim de helft daarvan heeft een nieuwe winkelbestemming gekregen. De belangrijkste nieuwe huurders zijn Hudson's Bay, die zich in veertien panden vestigde, en kledingketen H&M. In een van de panden - in Zoetermeer - is een museum neergestreken: het Videogame Museum.

Ruim 20% is gesaneerd naar een andere functie: deels kantoren, maar vooral woningen.

Circa 21% van het vloeroppervlak staat leeg. Dit zijn in totaal 14 van de 66 voormalige V&D-panden; goed voor 75.000 vierkante meter vloeroppervlak. Voor een aantal van deze panden - bijvoorbeeld in Hoofddorp en Rijswijk - zijn er volgens Gertjan Slob, directeur Onderzoek bij Locatus, inmiddels vergevorderde plannen voor renovatie, sloop of ombouw.

... of woningen

In de winkelpanden in Den Helder en Delft wordt al volop gerenoveerd. Deze krijgen een gemengde bestemming. Op de begane grond komen winkels. De overige etages worden omgebouwd naar woningen. In Apeldoorn is deze klus al achter de rug en is de voormalige V&D omgetoverd tot een woon-winkelcomplex. In Gorinchem staat nu een appartementencomplex op de plek waar scholieren elkaar vroeger verdrongen bij de Schoolcampus.

De onderstaande grafiek geeft schematisch weer wat er met de voormalige V&D-panden is gebeurd:

Gezien het nijpende woningtekort ziet Locatus wel potentie in een (gedeeltelijke) ombouw naar woningen, mits dat bouw- en kostentechnisch haalbaar is.

Rooskleuriger situatie

Terug naar de 15 panden van Hudson's Bay. Zal het lukken om deze een goede bestemming te krijgen? Slob oogt optimistisch. Volgens hem is de situatie hier om twee redenen een stuk rooskleuriger dan destijds bij V&D. Ten eerste betreft het de meest courante panden van V&D: Hudson's Bay was destijds zeer selectief. Als het voor veel slechtere locaties is gelukt om een goede bestemming te vinden, moet dat voor de gebouwen van Hudson's Bay zeker lukken, redeneert Slob.

Bovendien is de positie van vastgoedeigenaren een stuk beter. Bij het faillissement van V&D bleven zij veelal met lege handen achter. Bij Hudson’s Bay is er een grote kans dat zij nog een flink deel van de toekomstige huurinkomsten gaan krijgen, zo verwacht Slob.

Het is volgens hem wel zaak dat de huurinkomsten die de vastgoedeigenaren nog innen slim worden ingezet, om de winkelpanden direct na vertrek toekomstbestendig te maken.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  4. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober