Column

Dit moet u weten over family offices

De Nederlandse familie Brenninkmeijer (van C&A) is volgens Quote een van de oudste family offices van ons land. Ook de families van der Vorm en De Rijcke laten hun vermogen jaarlijks groeien met hun eigen family office. Wat is een family office eigenlijk?

In principe is een family office niets minder dan een familiekapitaalbewaarder. In De Financiële Begrippenlijst wordt gesproken van “een kantoor dat diensten verleent aan één of meer families op het vlak van vermogensbeheer, financieel advies, administratie, accountancy, fiscaliteit en andere zaken”.

Wat er allemaal precies speelt bij een family office is echter een raadsel: veel deals, plannen en gesprekken vinden achter gesloten deuren plaats. Bovendien is de ene familiekapitaalbewaarder de andere niet.

Persbureau Bloomberg heeft diverse vragen op een rijtje gezet om meer inzicht te krijgen in een family office.

1. Wat doet een family office?

Familiekapitaalbewaarders dienen families met zo’n groot vermogen, dat ze eigen accountants, vermogensbeheerder, advocaten en andere specialisten nodig hebben om het kapitaal te beheren.

Vooral voor families met een vermogen van meer dan 500 miljoen euro is een family office met eigen personeel aantrekkelijk. Zij schakelen meestal diverse professionals in om de juiste investeringen uit te zoeken, de belastingen te regelen of om rekeningen te betalen. Ook het onderhoud aan boten en vakantiehuizen behoort tot de taken van een familiekapitaalbewaarder.

Overigens zijn er ook multi-family offices waarbij er diensten worden verleend aan meerdere families tegelijk. Op die manier kan er bijvoorbeeld voor de vermogende families schaalvoordeel worden gerealiseerd.

2. Wie heeft een familiekantoor?

Vooral de superrijken hebben dus een familiekantoor, waaronder de drie genoemde Nederlandse families. Het was evenwel de Amerikaanse zakenman John D. Rockefeller die in 1800 als een van de eerste een familiekantoor oprichtte zoals we die nu kennen.

Een familiekantoor wordt doorgaans ingezet door topbestuurders van diverse grote bedrijven als Walmart, IKEA en LVMH. Het aantal mega-miljonairs en miljardairs en daarmee het aantal familiekantoren is volgens Ernst & Young explosief gegroeid, vooral in Silicon Valley, het Midden-Oosten en Azië. Het adviesbureau merkt op dat er wereldwijd meer dan 10.000 family offices actief zijn.

3. Hoe zijn ze gegroeid?  

Familiekantoren worden steeds professioneler, waarbij de grootste kantoren zich als echte investeringsmaatschappijen gedragen. HAL Investments, dat onder meer investeert in Coolblue, Vopak en Boskalis, is daar een voorbeeld van.

Familiekantoren kopen en verkopen eigenhandig of soms in samenwerking met andere partijen belangen in bedrijven, financieren startups en schaffen vastgoed aan. Op die manier kan een familie grip krijgen op haar geld en zelf interessante investeringen uitzoeken, terwijl de kosten laag blijven. En de kinderen kunnen een plek in het bestuur krijgen.

4. Om hoeveel geld gaat het?

Volgens cijfers van Campden Wealth hebben familiekantoren wereldwijd circa 4 biljoen dollar in handen en dat is meer dan de gehele hedgefondsenindustrie.

Of dit bedrag klopt, valt niet helemaal te zeggen. Weinig families geven inzicht in hun financiën. Volgens UBS is er bij veel family offices sprake van gebrekkig of geen toezicht.

5. Wat kan een family office nog meer doen?

Vrijwel alles. Ze kunnen eigenaar zijn van historische archieven of kunstcollecties, maar kunnen ook personeel aannemen, zoals een kok of een oppas. De vakantieplannen, privacy en beveiliging van familieleden vallen doorgaans ook onder de activiteiten.

Bloomberg merkt op dat steeds meer offices flink investeren in cyberveiligheid, om te voorkomen dat (financiële) data lekt.

6. Wie werken er voor een family office?

Familiekantoren trekken diverse specialisten aan, zoals grote banken, vermogensbeheerders, durfkapitalisten en nog veel meer. Het familiekantoor van beursgoeroe George Soros, dat 25 miljard dollar beheert, huurde bijvoorbeeld een hoge pief van UBS in als investment officer. Verder zijn er volledige studies gericht op het bedienen van familiekantoren.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.