Nieuws

AXA stapt in crowdfundingverzekeringen

Crowdfunders lopen altijd een risico om met lege handen te staan. Om hen te beschermen wil AXA speciale verzekeringen aanbieden voor crowdfundingfraude.

Een ondernemer haalt kapitaal op via crowdfunding, maar besteedt dit geld op een andere manier dan afgesproken of gaat er gewoonweg met het geld vandoor. Een crowdfunder komt dan met lege handen te staan. Niet als het aan AXA ligt. De verzekeraar wil speciale verzekeringen aanbieden voor crowdfundingfraude.

In samenwerking met de startup Assurely is er voor zowel investeerders als ondernemers een verzekeringsproduct opgesteld, genaamd CrowdProtector.

Deze verzekering biedt niet alleen bescherming tegen fraude bij equity-crowdfunding, maar ook bij zogenoemde security token offerings (STO’s). Bij een STO gaat het om een gereguleerde open beursgang op de blockchain, waarbij er effecten worden uitgegeven in ruil voor financiering.

Niet altijd toezicht

Volgens Assurely is er behoefte naar een dergelijk verzekeringsproduct, omdat crowdfunding mede door minder strenge regulering toegankelijker is geworden voor meer investeerders. De lagere instapdrempel trekt ook crowdfunders aan met minder verstand van zaken. Hierdoor is er een groter risico dat er verkeerde inschattingen worden gemaakt, waardoor crowdfunders hun geld uiteindelijk kwijt zijn aan fraudeurs.

Hoewel er door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) steeds meer toezicht wordt gehouden op crowdfunding, vallen niet alle vormen onder het toezicht. Denk bijvoorbeeld aan donaties en reward based crowdfunding. Voor loan based en equity based crowdfunding (leningen en aandelen) zijn wel een vergunning, ontheffing en eventueel prospectus verplicht.

Toch kan het weleens gebeuren dat het helemaal de verkeerde kant opgaat met een crowdfundingproject. De toezichthouder waarschuwde al eerder voor de marketingtrucs waarmee consumenten worden gedwongen hun geld snel in projecten te steken waar zij de risico’s niet van kennen. “De sector speelt zo handig in op de groeiende behoefte aan meer rendement,” aldus de AFM.

Is het nodig?

Al eerder schreven we over wat je als investeerder kunt doen als het misgaat met crowdfunding. “In veel gevallen is lijdzaam afwachten de enige optie," aldus marketingspecialist en crowdfunder Harm Jan Wieringa van Servicepunt.nl.

Met de CrowdProtector, die zich vooralsnog vooral op de Amerikaanse markt richt, hoopt AXA hier een oplossing te bieden. Niet alleen de investeerder wordt beschermd als het geld niet op de afgesproken wijze wordt gebruikt, maar ook de ondernemer kan een verzekering afsluiten tegen claims van investeerders.

“Het product lijkt deels op het Crowdfunding Fidelity product dat AIG in 2016 heeft geïntroduceerd,” merkt crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan op. Hij stelt dat het lastig is om een model te vinden dat voor het platform, de investeerder en ondernemer waardevol is. “Het is dan ook de vraag of CrowdProtector werkelijk een oplossing biedt in deze markt, of vooral een oplossing is voor een probleem dat niemand ziet,” aldus Kleverlaan.

Weinig gevallen van fraude

De crowdfundingdeskundige heeft hier een punt. Volgens een studie uit 2014 van de University of Pennsylvania is er bij slechts 3% à 4% van de (succesvol gefinancierde) Kickstarter-projecten een vermoeden van fraude, zo merkte NRC Handelsblad onlangs op. Kickstarter is een van de grootste donatie- crowdfunding platforms ter wereld.

Wel loopt ongeveer driekwart van de projecten vertraging op; gemiddeld enkele maanden. In een artikel concludeert de krant dat er inderdaad weinig valt te doen als ondernemers op crowdfundingplatformen hun afspraken niet nakomen.

AXA en Assurely hopen hier dus op in te springen met de CrowdProtector. In de komende maanden moet duidelijk worden of het verzekeringsproduct daadwerkelijk een uitkomst biedt voor gedupeerde crowdfunders.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’