Column

Elektrische autorevolutie bereikt nu heel Europa

Het rijden van een elektrisch voertuig wordt niet alleen populairder, ook haalbaarder. Dat blijkt uit onderzoek van LeasePlan.

Er komen steeds meer merken en soorten elektrische voertuigen (EV's) op de markt. Het rijden van een elektrisch voertuig (EV) is nu een haalbare optie in een toenemend aantal Europese landen.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek van LeasePlan genaamd de LeasePlan EV Readiness Index 2019. De Index laat zien dat Noorwegen, Nederland, Zweden en Oostenrijk nu de best voorbereide landen in Europa zijn op de elektrische autorevolutie.

Grote verbeteringen

Voor het eerst hebben alle landen in de Index een verbeterde score laten zien ten opzichte van vorig jaar. Dit is niet alleen door een grotere beschikbaarheid van elektrische voertuigen, maar ook door de toename van het aantal laadstations, wat het bereik vergroot. De grotere beschikbaarheid betekent wel dat de consument meer keuze heeft in prijs, soort en merk. 

Samen wijst dit op een verhoogde EV-gereedheid in heel Europa, maar de mate van verbetering varieert wel sterk per land. Finland (+7 plaatsen), Duitsland (+4) en Portugal (+4) hebben hun positie aanzienlijk verbeterd, dankzij een betere laadinfrastructuur, een hoger percentage EV-registraties en aantrekkelijkere stimuleringsmaatregelen van de overheid, schrijft LeasePlan. 

De onbetwiste EV-leider blijft echter Noorwegen. Daar is 53% van alle nieuw geregistreerde voertuigen een EV. Het marktaandeel van EV’s bevindt zich in Portugal (3,1%), Finland (5,2%) en Zweden (7,6%) om en nabij de 5%.

Nederland loopt voorop

Nederland doet het ook goed met een marktaandeel van 5,1%. Waar wij leider in zijn de meeste openbare laadpluggen (83.196), gevolgd door Duitsland (37.405) en Frankrijk (34.558). Na correctie voor de bevolkingsomvang zijn de drie best presterende landen nu Nederland (4,8 laadpluggen per 1.000 inwoners), Noorwegen (4,5) en Luxemburg (1,9). 

Oostenrijk, Ierland, Duitsland en Nederland scoorden het hoogst op het gebied van overheidssteun voor elektrische voertuigen, waaronder aankoopsubsidies, registratiebelastingvoordelen, voordelen op het gebied van eigendomsbelasting, vennootschapsbelastingvoordelen en BTW-voordelen.

LeasePlan EV Readiness Index 2019

De LeasePlan EV Readiness Index 2019 is een uitgebreide analyse van de gereedheid van 22 Europese landen voor de elektrische autorevolutie. De 22 landen die zijn opgenomen in de LeasePlan EV Readiness Index 2019 zijn: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

De Index is samengesteld op basis van vier factoren: de volwassenheid van de EV-markt (inclusief plug-in hybrides), de volwassenheid van de EV-infrastructuur, stimuleringsmaatregelen van de overheid en de ervaring van LeasePlan met elektrische auto’s in elk land.

Tex Gunning, CEO van LeasePlan, zei: "De overstap naar elektrisch rijden is een van de eenvoudigste dingen die we allemaal kunnen doen om klimaatverandering aan te pakken en iedereen moet zich dat kunnen veroorloven. Beleidsmakers moeten hun inspanningen opvoeren en gezamenlijk actie ondernemen op het gebied van voertuigbelasting en infrastructuur om van elektrisch rijden voor iedereen in Europa een haalbare optie te maken."

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.