Column

Rabobank en Nxchange introduceren Rabo&Crowd

Daarmee hopen ze het alternatieve financieringsplatform voor het mkb op te zetten.

Rabobank introduceert vandaag samen met Nxchange het nieuwe platform Rabo&Crowd. Dit geeft ondernemers toegang tot een nieuwe manier van financieren: een bancaire financiering van Rabobank gecombineerd met geld van (particuliere) investeerders.

Via het handelsplatform van Nxchange kunnen mkb-ondernemingen kapitaal aantrekken door verhandelbare obligaties uit te geven. Investeerders kunnen deze obligaties aankopen en verhandelen via de beurs van Nxchange. Rabo&Crowd start als pilot. Samen met de eerste klanten en investeerders wordt het initiatief doorontwikkeld.

Van Co naar Crowd

Rabo&Crowd is het resultaat van ervaringen die zijn opgedaan met Rabo&Co. Daarbij konden vermogende particulieren met een substantiële inleg investeren en zo samen met Rabobank ondernemingen financieren, schrijft de Rabobank. 

Investeerders kunnen al vanaf €100 investeren in ondernemingen door obligaties op de beurs van Nxchange te kopen. Bij voldoende vraag in de markt kunnen de obligaties tussentijds verhandeld worden via Nxchange.

Dat is aantrekkelijk voor zowel mkb-ondernemers als investeerders. Ondernemers kunnen obligatieleningen met een korte of een langere looptijd uitgeven en investeerders kunnen tussentijds obligaties verkopen.

Met coach

Na het indienen van een financieringsaanvraag via Rabo&Crowd krijgt een ondernemer een Rabo&Crowd-coach toegewezen. De aanvraag voor een financiering dient minimaal €200.000 te zijn.

De coach begeleidt het aanvraagproces. Als de aanvraag is goedgekeurd, helpt de coach ook bij het opzetten van een online campagne om investeerders aan te trekken via de beurs van NX. Met deze marketing exposure kan de ondernemer ambassadeurs en mogelijke nieuwe klanten aan zich verbinden.

Billink is het eerste bedrijf dat via Rabo&Crowd en NXchange geld wil gaan ophalen. Billink richt zich op een flexibele betaaloplossing voor online retailbedrijven, zodat particulieren en bedrijven ook achteraf kunnen betalen.

Crowdfunding en Rabobank

Rabobank was de eerste bank in Nederland die actief samenwerkt met crowdfunding partijen. Sinds twee jaar heeft Rabobank een samenwerking met Collin Crowdfund, OnePlanetCrowd, Knab Crowdfunding en ZIB Crowdfunding. De samenwerking met deze partijen blijft bestaan.

Het verschil tussen Rabo&Crowd en deze initiatieven is dat een onderneming via deze vier partijen een niet verhandelbare onderhandse lening kan ophalen bij de crowd en via Rabo&Crowd een verhandelbare obligatielening.

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.