Column

Opnieuw positief kwartaal voor Fastned

Het snellaadbedrijf groeit in vierde kwartaal 110%.

De omzet van het snellaadbedrijf Fastned is in het laatste kwartaal van 2017 met ruim 15% per maand gegroeid. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016, zijn de afzet, omzet en het aantal klanten van Fastned in het vierde kwartaal van 2017 opnieuw sterk toegenomen. Dat schrijft het bedrijf in een persbericht. 

Fastned bouwt aan een Europees netwerk van snellaadstations waar alle elektrische auto's snel kunnen laden. De stations worden gebouwd op A-locaties langs de snelweg en in steden, waar elektrische auto’s in gemiddeld 20 minuten kunnen opladen.

Hiermee wil Fastned de elektrische rijder de vrijheid geven om straks door heel Europa te kunnen rijden. Momenteel heeft Fastned 63 snellaadstations operationeel in Nederland. Daarnaast werkt Fastned aan uitbreiding van haar netwerk naar de rest van Europa, zoals in Duitsland, het VK en België. 

De markt voorbij

De groei is ondanks het feit dat automakers zoals Hyundai en Opel nog altijd onvoldoende elektrische auto’s kunnen leveren om aan de sterk gestegen marktvraag te voldoen. Er waren eind 2017 ongeveer 20.000 volledig elektrische auto’s in Nederland. Dit is een toename van 54% ten opzichte van een jaar daarvoor. Fastned groeide dus ruim twee keer sneller dan de markt.

Ander goed nieuws is dat tien Fastned snellaadstations het operationeel break-even punt passeerden. Dit betekent dat de operationele kosten van die stations worden gedekt met de daar gegenereerde inkomsten. Ook introduceerde het als eerste in de wereld Autocharge waarbij klanten na het inpluggen van de stekker direct kunnen laden zonder het gebruik van een laadpas.

In 2017 heeft Fastned meerdere keren obligaties uitgegeven. Deze rondes verliepen goed. Zo haalte Fastned begin december nog 12,3 miljoen euro op met een emissieronde. Toch zijn er ook zorgen uitgesproken over de balans van Fastned. 

Zorgen

De rentelasten zijn namelijk inmiddels drie keer hoger dan de omzet over het afgelopen jaar. Er is in totaal al meer dan 35 miljoen euro in het bedrijf geïnvesteerd. Wil het bedrijf deze lasten kunnen blijven dragen, zal hun omzet snel(ler) moeten stijgen.

Daarnaast moest Fastned twee keer naar de rechter vorig jaar. Het bedrijf legde tot twee keer toe de vraag aan de rechter voor of benzinestations ook stroom mogen gaan verkopen op verzorgingsplaatsen waar al een laadstation is of komt. In beide gevallen werd de zaak door de bestuursrechter niet inhoudelijk behandeld. Fastned gaat in hoger beroep.

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.