Column

In Amerika is crowdfunding helemaal niet hip

Waar crowdfunding in Europa helemaal hot is, lopen ze in Amerika nog niet echt warm voor dit alternatief. Waar is de crowd?

Waar crowdfunding in Europa helemaal hot is, lopen ze in Amerika nog niet echt warm voor deze alternatieve financieringsmanier. Waar is de crowd? Dat vraagt CEO en jurist Scott Purcell van FundAmerica, een fintechdienstverlener aan de crowdfundingindustrie, zich af in een opiniestuk op CrowdfundInsider.com. Het antwoord is volgens hem niet zo simpel.

Mogelijk ligt het probleem bij regulering, ondanks dat Purcell van mening is dat de huidige wetgeving “best goed is”, maar dat er nog wel diverse problemen zijn die toezichthouders moeten oplossen. Toch is de topman er niet van overtuigd dat dit de totale groei van crowdfunding in Amerika tegenhoudt.

De jurist denkt dat we eerder moeten zoeken in de manier waarop deals gesloten worden. De mogelijkheden hieromtrent zijn volgens Purcell beperkt. “Welke investeerder staat er nou te springen om een belang op te bouwen in een klein bedrijf als de exit-mogelijkheden beperkt zijn?”

Succes in vastgoedsector

De grootste successen in Amerikaanse crowdfunding worden volgens Purcell geboekt in de vastgoedsector, voornamelijk vanwege de duidelijke uitstapmomenten en de goed doorberekende rendementen. Bovendien is het vastgoed tastbaar voor investeerders.

Zijn mening vormt overigens een groot contrast met die van Nederlandse vastgoedpartijen, die juist helemaal niet lijken te spreken over de mogelijkheden van crowdfunding om vastgoed te financieren. Het zou investeerders aantrekken met te weinig know how en er zou te weinig spreiding zijn. Bovendien zijn er voor beleggers te weinig voordelen van vastgoedcrowdfunding ten opzichte van een vastgoedfonds op de beurs.

Buiten vastgoed om houden de uitstapmomenten en verhandelbaarheid van stukken de groei van crowdfunding enorm tegen, zo constateert Purcell. En hoewel er nu al voor miljoenen dollars aan deals worden gesloten, is dat volgens Purcell lang niet zo veel als werd verwacht toen de JOBS-act in april 2012 van kracht werd.

“In Amerika is de crowd er gewoonweg nog niet”. De topman van FundAmerica is van mening dat er enkele grote deals moeten komen, die voor flink wat media-aandacht kunnen zorgen. Denk aan projecten als de Oculus Rift, waarin een kleine startup in de schijnwerpers kwam nadat deze voor twee miljard dollar werd overgenomen.

Geen enkele partij in de markt heeft een budget om eigenhandig crowdfunding op de kaart te zetten, dus moet de media het maar doen, is de gedachte van de CEO, die gelooft dat dit ongetwijfeld gaat gebeuren in de nabije toekomst. “Doorzettingsvermogen en geduld is nodig.”

Geldprobleem

Volgens crowdfundingdeskundige Ronald Kleverlaan is het grote probleem omtrent de stagnerende groei van de Amerikaanse crowdfundingmarkt “heel simpel”. Zo zijn de juridische kosten om een crowdfundingcampagne te starten in Amerika nog steeds “enorm”. “Niet alleen vooraf om de campagne op te starten, maar ook vanwege de strikte voorwaarden om de [toezichthouder] SEC op te hoogte te houden van alle activiteiten die je uitvoert.

Hierdoor wordt de bewegingsvrijheid ook sterk beperkt”, aldus Kleverlaan. “Gekoppeld aan het feit dat er voldoende risicokapitaal beschikbaar is van business angels in zal de sector op deze manier niet van de grond komen.”

Purcell merkte op dat platforms en brokers die zich eerst nog volledig stortten op crowdfunding, nu ook andere terreinen verkennen om rendabel te blijven. “Het betekent echter niet dat zij crowdfunding de rug toekeren. De toekomst is nog steeds rooskleurig, alleen ligt deze verder weg dan gedacht.”

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’