Meer columns

Nederlandse vastgoedmarkt: schaarste op komst?

Volgens een rapport van JLL wordt er veel geïnvesteerd in de Nederlandse vastgoedmarkt en zullen lage rentetarieven en historisch lage aanvangsrendementen de markt alleen maar populairder maken voor investeerders. Is er schaarste op komst? Hoe kunnen beleggers nog toegang krijgen tot de kantorenmarkten?

Een schaarste lijkt onvermijdelijk, zeker in oververhitte markten als Amsterdam. Het aanvangsrendement in Amsterdam, nu 4,00%, ligt 75 basispunten onder de vorige piek, welke gemeten werd in 2006.

Creatiever

Beleggers beschouwen inkomsten uit vastgoed steeds vaker als belangrijkste drijfveer voor het rendement omdat het zo stabiel is. Beleggingen in kantoren in Europa, exclusief het Verenigd Koninkrijk, stegen in 2016 met 8% naar een recordhoogte van € 81,3 miljard. Daarbij speelde internationaal kapitaal – 25% van alle transacties – een steeds belangrijkere rol.

De voorlopige transactievolumes voor het eerste kwartaal van 2017 kwamen uit op € 15 miljard en evenaarden daarmee het sterke eerste kwartaal van 2016. De vraag naar Europese kantoren zal naar verwachting in de rest van het jaar groot blijven.

De kwaliteit van huurders en de locatie worden daardoor extra belangrijk, terwijl toegang krijgen steeds moeilijker wordt. Dit vraagt volgens JJL om meer creativiteit, bijvoorbeeld door verder te kijken dan de toplocaties voor het realiseren van optimale huurgroei. Achterover leunen is dus geen optie. Het bestuderen van stedelijke transformatie via infrastructuur en van projectontwikkelingen kan een voorsprong geven op andere investeerders.

Kansen

Volgens JJL zijn er in continentaal Europa tien hotspots in kantorenmarkten waar beleggers in de komende twee jaar een bovengemiddelde huurgroei kunnen verwachten. Deze deelmarkten bevinden zich buiten de topgebieden van populaire steden: Stuttgart, Berlijn, Frankfurt, Madrid, Barcelona, Amsterdam, Utrecht, Parijs, Luxemburg en Stockholm.

Waar ook kansen liggen in de vastgoedportefeuille van de Nederlandse MKB-bedrijven. Met 450 miljard euro aan waarde en 600 miljoen vierkante meter aan gebruiksoppervlak is het twaalf keer zo groot als de totale kantorenvoorraad. Dit lijkt een win-win situatie: Investeerders zijn op zoek naar beleggingen en het MKB is op zoek naar kapitaal.


De redactie van participaties.nl bestaat uit verschillende journalisten. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Actuele participaties

  Startdatum
NVI Breda I CV 1-11-2015
Zonne-energieproject Borgloon 1-2-2015
Bali Investments obligatie 1-1-2015
Landal Beach Resort Ooghduyne 1-12-2014
Super Store Retail Bonds 1-10-2014