Column

Wat is er gebeurd met Symbid?

De herstructurering van platform Symbid is met succes afgerond. Wat is er precies gebeurd en wat brengt de toekomst?

Crowdfundingplatform Symbid kondigde afgelopen week aan dat de eerder dit jaar ingezette herstructurering met succes is afgerond. Daarmee is Symbid "weer terug in handen van de Nederlandse aandeelhouders van het eerste uur". Wat is er precies gebeurd met het platform en wat brengt de toekomst? Een kleine reconstructie.

Het crowdfundingplatform Symbid wordt in 2011 opgericht door drie jonge ondernemers, onder wie Korstiaan Zandvliet, die dan CEO van het platform wordt. Het is een equity-based platform, waarbij de investeerder dus winst kan behalen doordat aangekochte aandelen in waarde stijgen en/of er dividenden worden uitgekeerd.

Beleggers hebben vertrouwen in het platform en stoppen in slechts drie jaar tijd gezamenlijk vijf miljoen euro in de diverse crowdfundingprojecten die het aanbiedt. In 2015 moet de investeringsmijlpaal van 10 miljoen euro bereikt zijn.

Explosieve groei crowdfundmarkt

Symbid groeit mee met de mondiale crowdfundingmarkt - en die groeit explosief. In het derde kwartaal van dit jaar bereikt de Nederlandse crowdfinancemarkt (leningen en aandelen) al bijna het niveau van het jaar daarvoor. Wordt er in heel 2015 nog 98 miljoen euro via de crowd gefinancierd, aan het einde van het derde kwartaal van 2016 staat de teller al op 95 miljoen euro, zo blijkt uit cijfers van Crowdfundmarkt.nl.

Het onderzoeksbureau concludeert in een andere studie dat in twee jaar tijd het aantal crowdfundingplatformen in Nederland met maar liefst 167% is gestegen, van achttien naar 48 platformen. En dit zijn enkel nog de platformen die onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vallen.

Investeerders kunnen er niet genoeg van krijgen: meer dan de helft van de door Crowdfundmarkt onderzochte projecten raakt binnen 24 uur volgeschreven.

Geen vetpot

Tegelijk zoeken crowdfundingplatformen naar manieren om zelf te verdienen aan projecten. Het verdienmodel van platformen is vaak een startbedrag, een bepaald percentage van het opgehaalde bedrag en een succesvergoeding over de geplaatste financiering. De ondernemers die geld zoeken draaien in de meeste gevallen voor deze kosten op.

Crowdfunding is vooralsnog geen vetpot voor de platformen. Sommige kunnen quitte spelen, andere platformen zijn verlieslatend. Vooral in de opstartfase. Het is een scenario dat voor Symbid ook niet onbekend blijft.

Aanjager nodig

Het platform heeft enkele jaren na de oprichting een aanjager nodig en wil sneller groeien. Daar is kapitaal voor nodig. Toen er in de Verenigde Staten een wet werd getekend waardoor beleggers gemakkelijker konden investeren in kleine bedrijven via crowdfunding, was dat het startsein voor Symbid om de Amerikaanse markt te betreden. Eerder nog waren Amerikaanse toezichthouders bang dat kleinere beleggers te grote risico's zouden lopen met dergelijke crowdfundingprojecten. Met de wet kwam daar verandering in.

Beursnotering

Het platform laat zich eind 2013 noteren aan de Amerikaanse over-the-counter-markt (OTC), waarop pas opgestarte bedrijven hun kans op de markt wagen. Een notering aan de OTC-markt is vooral bedoeld als test om te kijken of er voldoende animo is onder beleggers. De volgende stap zou een notering aan technologiebeurs Nasdaq zijn, een doelstelling die het platform in de twee à drie jaar na de eerste beursnotering wilde volbrengen.

De notering aan de OTC-markt maakte het voor investeerders mogelijk om vanaf 25.000 euro te investeren in het crowdfundingplatform. Bovendien bood Symbid via het eigen platform participaties aan, waardoor het ook voor particuliere investeerders met een kleinere beurs mogelijk werd om op een eenvoudige manier mede-eigenaar te worden van de onderneming. Uiteindelijk haalt Symbid binnen zes dagen 200.000 euro op.

Forse verliezen

De interesse van beleggers blijkt evenwel niet genoeg om Symbid de steun in de rug te geven die het nodig had. De Amerikanen lopen niet warm voor crowdfunding met aandelen en de oprichters van het platform stuiten op trage besluitvorming en een ingewikkelde wetgeving.

Het gaat dan van kwaad tot erger. Over 2015 rapporteert het platform een verlies van 2,3 miljoen dollar, tegen een omzet van 353.000 dollar. Ook in de jaren ervoor lijdt het aan grote verliezen. Het mede door Symbid opgerichte The Funding Network, dat ondernemers snel en efficiënt naar de juiste vorm van financiering moest leiden, blijkt bovendien magere omzetten te realiseren.

Het voltallige niet-uitvoerende raad van bestuur, dat is aangesteld om een professionaliseringsslag te maken, stapt een jaar na de aanstelling alweer op. Als onderdeel van een herstructurering schorten de oprichters van Symbid hun salaris op en wordt er flink in het personeelsbestand gesneden.

Nieuwe financieringsronde

In juni van dit jaar rondt het platform succesvol een nieuwe financieringsronde af. Er wordt een converteerbare lening afgesloten voor een totaalbedrag van omgerekend circa 490.000 euro. In een persbericht laat CEO Zandvliet weten nu binnen een jaar break-even te draaien. En dat is "eerder dan verwacht", aldus de topman. Er zouden grote stappen zijn gemaakt met de ontwikkeling van The Funding Network. En Symbid maakt inderdaad stappen: het rapporteert in het eerste kwartaal van dit jaar een omzetstijging van 21%, hetgeen niet eerder werd gerealiseerd.

Deze maand meldt Symbid dat het platform "weer terug is in handen van de Nederlandse aandeelhouders van het eerste uur". Er wordt door hen een aparte entiteit opgericht, de Symbid Coöperatie UA, die onafhankelijk opereert van het in Amerika beursgenoteerde Symbid Corp. De beursnotering van Symbid Corp. "dient geen doel meer", aldus Symbid, die zich weer volledig wil focussen op de Nederlandse markt. Financieel directeur Maarten van der Sanden van Symbid Corp en Zandvliet werken nu aan een afwikkeling van de Amerikaanse activiteiten.

De aandeelhouders, bestaande uit business angels en institutionele investeerders, schrapen geld bij elkaar om Symbid Corp te ontdoen van de schuldpositie van ruim twee miljoen euro. Bovendien werpt de herstructurering zijn vruchten af. Volgens Symbid is er een totale maandelijkse kostenbesparing van meer dan 75% ten opzichte van de kostenprofilering van het bedrijf in het eerste kwartaal van 2016. "Met de huidige maandelijkse omzet en het (groeiende) aantal aanvragen voor financiering bij Symbid verwacht Symbid komend jaar winstgevend te kunnen zijn," zo stelt de onderneming in november opnieuw.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’