Vera van Kesteren is een van de oprichters van Voordegroei, een financieringsplatform gericht op het topsegment van het midden- en kleinbedrijf. Hiervoor werkte ze onder andere voor Fortis Investments en BNP Paribas Investment Partners.

Op Participaties.nl schrijft zij over crowdfunding en -lending en alles wat daarbij komt kijken.

Column

Meer dan rendement alleen

Investeren in MKB-leningen geeft meer dan rendement alleen. U draagt ook bij aan de groei van onze Hollandse trots.

Beleggen in Nederlandse MKB-bedrijven is in trek, zowel bij professionele beleggers als particuliere investeerders. Beleggers zijn op zoek naar een aantrekkelijk rendement op hun vermogen en rentes tussen de 6 en 9% per jaar klinken bij velen als muziek in de oren.

Daarnaast biedt een belegging in MKB-leningen ook een mooie toevoeging op een beleggingsportefeuille door de lage correlatie met de andere beleggingscategorieën als aandelen, vastgoed en obligaties.

Dus vanuit deze twee oogpunten (lage correlatie en hoge rendementsverwachting) is het interessant voor een belegger om deze markt eens goed te bekijken. Maar er is nóg een ander motief dat wordt genoemd bij het investeren in het Nederlandse bedrijfsleven.

Hollands trots

Groeibedrijven zijn van groot economische belang voor Nederland. Ons Nederlandse ondernemingsklimaat is de laatste jaren aanzienlijk beter geworden. Veel bedrijven hebben tijdens de crisis ingeteerd op het eigen vermogen en zijn nu toe aan een groei-injectie.

De businessplannen van ondernemers zijn door de betere economische vooruitzichten in diverse sectoren goed te financieren. Maar de tijd dat een ondernemer voor een bedrijfsfinanciering gewoon naar de bank kon, ligt achter ons.

MKB-ondernemers krijgen steeds vaker nee te horen bij een financieringsaanvraag. Door Basel zijn de eisen ten aanzien van kredietverlening steeds strenger geworden. Het is een probleem voor het hele Nederlandse MKB, van groot tot klein.

Op enkele uitzonderingen na hebben zelfs ook de snelst groeiende bedrijven van Nederland, de Gazellen, moeite met het verkrijgen van een lening. De motor van de Nederlandse economie, het MKB, loopt zo steeds vaker vast.

Goed alternatief

Gelukkig voor het Nederlandse MKB is er een alternatief. Investeerders worden zich steeds meer bewust van de groeikansen van het Nederlandse MKB en zij kunnen bijdragen aan die groei door te investeren in deze bedrijven tegen een aantrekkelijk rendement.

Gezamenlijk hebben mogelijke investeerders het vermogen om het Nederlandse MKB te voorzien van de noodzakelijke brandstof en kunnen ze ervoor zorgen dat de motor blijft ronken.

 

Vera van Kesteren is een van de oprichters van Voordegroei

Lees meer

  1. Crowdfunders profiteren van hogere rente
  2. Nieuwe crowdfundingwetgeving ingegaan: hoe zit dat ook alweer?
  3. Veel crowdfundingplatformen hebben nog geen Europese vergunning
  4. Amerikaanse crowdfunder wil Europese markt veroveren
  5. ‘Grootste deel crowdfundingplatformen zal dit jaar stoppen’