Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Pas op voor ondernemers met teveel passie

Een ondernemer met teveel passie kan zijn zaak en uw investering om zeep helpen. Hoe voorkomt u dit?

Natuurlijk wil elke investeerder het liefst zijn geld stoppen in een onderneming die geleid wordt door een hele enthousiaste en energieke ondernemer. Maar zo'n man of vrouw met heel veel passie kan de onderneming ook eenvoudig om zeep helpen, schrijft de Wall Street Journal.

Enthousiasme en passie is nodig om mensen zoals u te overtuigen geld te steken in de onderneming en om anderen daarna te overtuigen klant te worden. Zelfvertrouwen en optimisme, prima maar daar zit ook een 'maar' aan waar u als investeerder goed op moet letten.

Een ondernemer die doordraait in zijn enthousiasme kan blind worden voor de risico's die er aan zijn businessplan zitten, te zeker van zijn zaak worden en daardoor geen weloverwogen beslissingen meer nemen.

Volgens de WSJ herkent u zo'n overenthousiaste ondernemer hieraan:

Het is dus altijd zaak niet alleen te investeren, maar ook een goede sparringspartner te zijn van de ondernemer naar wie u uw geld brengt. Vraag door, kijk wie hij of zij in dienst neemt, hoeveel (pontentiele) klanten er al zijn.

Hou hem of haar regelmatig een spiegel voor - op een positieve manier natuurlijk -, monitor het start-up-proces en zorg ervoor dat de ondernemer met beide benen op de grond blijft. 

Dat is wel zo veilig voor uw investering. 

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Waarom startups van de beurs wegblijven