Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

EURO 2012 zorgt voor faillissementen

EURO 2012 heeft in Polen tot een aanzienlijke golf aan faillissementen geleid.

Twee maanden na de aftrap van het Europees kampioenschap voetbal 2012 in Polen en Oekraïne maakt kredietverzekeraar Atradius de ontnuchterende balans op. EURO 2012 heeft in Polen tot een aanzienlijke golf aan faillissementen geleid. Bijna honderd Poolse bouwbedrijven zijn dit jaar al failliet verklaard, waaronder de grootste speler in de sector.

‘De vooruitzichten van grote winstgevende opdrachten verleidt bedrijven om onder de kostprijs te bieden. Tegelijkertijd moeten ze behoorlijke investeringen doen. Als betalingen dan te laat of helemaal niet binnenkomen, raken vooral kleine en middelgrote bedrijven in de problemen’, aldus Michael Karrenberg, hoofd risicomanagement voor Duitsland, Centraal- en Oost-Europa bij Atradius.

Vooral de Poolse bouwsector, die zich al in een diepe structurele crisis bevond, werd getroffen. In maart was het gemiddelde bedrijfsresultaat van bedrijven die zich bezighouden met infrastructurele projecten alarmerend negatief: -6,2% van de omzet. Dat was 1,6% in 2011 en 3% in 2010. In het traditioneel zwakke eerste kwartaal van 2012 leed meer dan de helft van alle bouwbedrijven verliezen. Dat is aanzienlijk meer dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Ook Ierse en Chinese onderaannemers hebben faillissement moeten aanvragen na EURO 2012.

Het is voor Atradius niet nieuw dat juist bedrijven uit het mkb te scherp calculeren en daardoor in de problemen komen. ‘We hebben in Nederland het aantal faillissementen in de bouw in de eerste helft van 2012 zien toenemen met 45%. Ook daarbij gaat het met name om middelgrote en kleinere bouwbedrijven’, zegt Bert Bruning, algemeen directeur van Atradius Nederland.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.