Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Erfpacht niet meer in zwang bij gemeenten

Sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 is het aantal door gemeenten in erfpacht uitgegeven percelen met 64% gedaald.

Sinds het uitbreken van de economische crisis in 2008 is het aantal door gemeenten in erfpacht uitgegeven percelen met 64% gedaald tot ongeveer 500 per jaar. Ook in verhouding tot de dalende nieuwbouwproductie is dat een forse daling, zegt advies- en accountantsfirma Deloitte, die de berekeningen uitvoerde op basis van gegevens van het Kadaster.

Volgens Deloitte is erfpacht voor gemeenten juist een interessant instrument om nieuwbouwprojecten van de grond te krijgen. Kopers van nieuwe woningen kunnen bij banken meer financieringsruimte krijgen als zij de grond niet in eigendom verwerven maar van de gemeente pachten, aldus Deloitte.

Het bureau wijst er in dat verband op dat financiering het knelpunt is in de huidige woningmarkt. Inmiddels onderzoeken verschillende gemeenten publieksvriendelijke erfpachtvarianten om de nieuwbouw uit het slop te trekken.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.