Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Regio Amsterdam schrapt kantoorplannen

Amsterdam en omringende gemeenten schrappen nog meer kantoorbouwplannen.

Amsterdam en omringende gemeenten schrappen nog meer kantoorbouwplannen. In totaal wordt tot 1 miljoen m2 aan kantoren en 210 hectare bedrijvenlocaties extra geschrapt of op de lange baan geschoven, meldt Cobouw.

Dat hebben bestuurders van de Amsterdam Metropool gezamenlijk afgesproken. Volgens programmamanager Bert Uitterhoeve van het Platform Bedrijven Kantoren van de Metropoolregio Amsterdam (Plabeka) bereikt de regio daarmee wel de bodem. ‘Feitelijk schrappen we alle kantoorplannen waarvoor nog geen harde afspraken met ontwikkelaars zijn gemaakt. Veel verder kunnen we eigenlijk niet gaan. Dan zouden we bestaande overeenkomsten moeten openbreken.‘

Eerder schrapte de regio ook al fors in haar toekomstige kantoorplannen. ‘Ooit hadden we een planaanbod van 8,3 miljoen m2 kantoren tot 2030. In 2005 en in 2011 is het planaanbod al drastisch ingekrompen. Met de jongste ronde komen we op een totale reductie van 6,4 miljoen m2 kantoren. Dan hebben we van meer dan driekwart van onze toekomstplannen afscheid genomen’, aldus Uitterhoeve. Gaat het om bedrijventerreinen, dan is straks 30 procent van de ruim 2300 hectare bedrijventerreinen die voor 2040 gepland was, uit beeld.

Daarmee geeft de regio gehoor aan de dringende oproep van de Adviescommissie Stroink om verder te schrappen in de plancapaciteit. De commissie waarschuwde ook dat de situatie op veel bestaande kantoorlocaties en bedrijventerreinen in de noordelijke Randstad almaar slechter wordt. Stroink adviseerde daarom om een bescheiden aantal vestigingsplekken aan te wijzen en daar de kwaliteit te verbeteren. Ook die aanbeveling nemen de gemeenten en de provincies Noord-Holland en Flevoland serieus. Het komend jaar worden daar plannen voor gemaakt, voorziet Uitterhoeve. De overheid moet dan wel meer te weten komen over de huisvestingswensen van de huidige gebruikers. Daarvoor is nog aanvullend onderzoek nodig.

De gemeenten hebben tijdens hun bestuurlijke conferentie ook de ontwikkeling van de hotelmarkt in ogenschouw genomen. Vanuit de hotelwereld wordt veelvuldig geklaagd over een overdaad aan nieuwbouwplannen, in Amsterdam, maar ook daarbuiten. Volgens de jongste bouwcijfers is er geen sprake van overmaat. Als alle bouwplannen voor nieuwe hotels in uitvoering worden genomen, telt de regio in 2015 hooguit 38.260 hotelkamers. De groei ligt dan nog 20 procent onder het in 2006 geformuleerde streefcijfer van 15.000 extra hotelkamers in tien jaar tijd.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.