Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Schild Holland Fonds geschorst als lid Forumvast

Vastgoed-CV Schild Holland Fonds (SHF) is met onmiddellijke ingang geschorst als lid van Forumvast.

Vastgoed-CV Schild Holland Fonds (SHF) is met onmiddellijke ingang geschorst als lid van Forumvast, belangenvereniging van aanbieders vastgoedbeleggingsproducten. Dat laat Forumvast-voorzitter Huib Boissevain weten in reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Daaruit blijkt dat Niek van Dijck, directeur van de noodlijdende SHF een dubieuze rol heeft gehad bij de verkoop van tientallen arbeidsbureaus. ‘Onze leden moeten van onbesproken gedrag zijn. Van Dijck krijgt een brief dat SHF is geschorst hangende een onderzoek dat wij gaan uitvoeren. Daarbij kan hij zijn kant van het verhaal doen. Het onderzoek kan leiden tot het royement van SHF.

Namens de inmiddels opgeheven Arbeidsvoorziening claimt vereffenaar Rutger Schimmelpenninck daarom miljoenen euro’s van Van Dijck, schreef het FD vanochtend. Van Dijck, die de claim bevestigt, zou drie petten op hebben gehad bij de verkoop en verhuur van panden van Arbeidsvoorziening. Hij was zowel bestuurder van de huisvestingsstichtingen van Arbeidsvoorziening als directeur van SHF. SHF was op zijn beurt beheerder, verhurend en verkopend makelaar, projectontwikkelaar en koper van de arbeidsbureaus.

Deze vermeende belangenverstrengeling komt naar voren in het verslag over de opheffing van Arbeidsvoorziening. Dat de drie rollen van Van Dijck aan het licht komen, is een gevolg van de rechtszaak in Den Bosch tegen John L., voormalig financieel directeur van het reeds failliete Phanos en voormalig financieel expert bij Schild Holland Fonds. Volgens L. is Niek van Dijck ‘schijnheilig’. ‘Als er eentje aan het graaien was, was het meneer Van Dijck’, citeert het FD L. Volgens Schimmelpenninck is alvast een vordering van 3 miljoen euro toegewezen, waarvan Van Dijck 1 miljoen euro moet betalen.

De aantijging tegen Van Dijck komt op een moment dat zijn vastgoed-CV in zwaar weer verkeert. Vorig jaar bleek dat SHF in grote liquiditeitsproblemen verkeerde. SHF, dat ongeveer 55 miljoen euro heeft opgehaald bij Nederlandse particuliere beleggers, kon in twee van de zeven vastgoedfondsen de rente niet meer aan de obligatiehouders betalen. Ook meldden zich Duitse schuldeisers vanwege onbetaalde rekeningen.

Henri Lantsheer, oprichter van CV in Nood, bevestigt de problemen bij SHF. ‘SHF heeft problemen om zijn binnenkort aflopende leningen te herfinancieren. Veel wil ik er niet over kwijt, want we zijn nog in gesprek. Wel kan ik zeggen dat zich verontruste beleggers in SHF bij ons hebben gemeld.’ Om de kaspositie te versterken verkoopt SHF de afgelopen tijd overigens veel bezittingen. In april verkocht SHF voor bijna 13 miljoen euro Berlijnse appartementen, in augustus kocht de huurder van SHF de Globus bouwmarkt in Müllheim voor 10,1 miljoen euro .

Saillant detail is dat Van Dijck zich de afgelopen jaren juist altijd opwierp als het geweten van de CV-sector. Zo pleitte hij als voorzitter van de inmiddels opgeheven Vereniging Vastgoed Fondsen (VVF) voor meer transparantie en zelfregulering. Tegen Vastgoedmarkt zei hij in maart 2009 ‘zijn buik vol’ te hebben van het slechte imago van zijn sector. ‘Telkens komen allerlei berichten in het nieuws over onregelmatigheden in de vastgoedwereld, vaak zijn daarbij ook fondsaanbieders betrokken. Het brengt het vertrouwen in de sector enorme schade toe.' De leden van VVF, waaronder SHF, zijn in 2011 opgegaan in Forumvast.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.