Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Rabobank daalt in ranglijst veiligste banken

Rabobank is vier plaatsen gedaald in de top 50 van meest veilige banken ter wereld. Dat blijkt uit de ranglijst van Global Finance.

Rabobank is vier plaatsen gedaald in de top 50 van meest veilige banken ter wereld. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranglijst van het blad Global Finance (www.gfmag.com). Daarin neemt Rabobank nu de tiende plaats in, een daling van vier plaatsen vergeleken met 2011.

Van alle Nederlandse commerciële banken heeft alleen Rabobank een plaats verworven in de top 50. Niet-commerciële Nederlandse banken presteren veel beter. De Bank Nederlandsche Gemeenten is na het Duitse KfW de meest veilige bank ter wereld. De Nederlandse Waterschapsbank bezit de zevende plaats. Het best presterende land in de top 10 is Duitsland met vier noteringen.

De jaarlijkse ranglijst van Global Finance is gebaseerd op de prestaties van de 500 grootste banken ter wereld. Het blad evalueert daarvoor de lange-termijn kredietbeoordelingen van Moody's, Standard & Poors en Fitch en alle bezittingen van de banken. De veranderde positie van de banken wordt niet nader toegelicht. De afgelopen maanden is echter duidelijk geworden dat ook Rabobank last heeft van de niet aflatende crisis. Half juni waardeerde Moody’s Rabobank met twee stappen af naar AA2. Eerder verloor Rabobank al zijn felbegeerde AAA-status bij Standard & Poor’s en Fitch.

Hoewel Rabobank een van de hoogst gewaardeerde banken ter wereld blijft, wil de bank zijn eigen vermogenspositie verbeteren. Daartoe zette de bank eind april zijn vermogensbeheerder Robeco in de etalage. In mei liet Rabobank bovendien weten Rabo Vastgoedgroep en hypotheekverlener Obvion tegen het licht te houden. Rabobank heeft een grote blootstelling aan de kwetsbare vastgoedsector: de bank bezit een Nederlandse woninghypothekenportfolio van ruim 200 miljard euro en zit via Rabo Vastgoedgroep (FGH Bank, MAB Development, Bouwfonds Ontwikkeling en - REIM) zwaar in commercieel vastgoed. Economen wijzen ook op de omvangrijke financieringen die de bank heeft uitstaan in de landbouw en scheepvaart, ook twee sectoren in zwaar weer.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.