Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Bouwfonds: markt studentenhuisvesting 22,5 miljard

In Nederland zoekt ongeveer een half miljoen Nederlandse en buitenlandse studenten een kamer.

In Nederland zoekt ongeveer een half miljoen Nederlandse en buitenlandse studenten een kamer. Met een gemiddelde investering van 45.000 euro per kamer bedraagt de potentiële investeringsmarkt daarmee 22,5 miljard euro. Deze schatting maakt Bouwfonds REIM in een rapport over de Europese markt voor studentenhuisvesting.

Hoe Bouwfonds precies tot dit bedrag komt, maakt het rapport niet duidelijk. In hetzelfde rapport haalt Bouwfonds Savills aan, dat het tekort aan kamers tot 2020 becijfert op 80.000. Bouwfonds onderzocht de situatie in Nederland, het Verenigd Koninkrijk (VK), Duitsland en Frankrijk. In totaal schat Bouwfonds de behoefte in op 5,6 miljoen studentenkamers, goed voor een investering van 252 miljard euro.

Door de grote instroom van studenten uit Azië en Zuid-Europa neemt de vraag naar studentenkamers in West-Europese studentensteden toe. Wereldwijd zal het aantal buitenlandse studenten toenemen van 3,2 miljoen in 2009 naar 7,6 miljoen In 2025, aldus Oeso-cijfers. De helft bestaat uit Aziatische studenten. Europa ontvangt 40 procent van dat aantal. Studentenhuisvesting is dan ook een interessante alternatieve beleggingscategorie, die nog te weinig gezien wordt door beleggers, aldus de vermogensbeheerder.

Nieuw aanbod, dat specifiek is gebouwd voor deze doelgroep, is ontoereikend om te voldoen aan de toekomstige vraag. Dat zal leiden tot stijgende huren, aldus Bouwfonds. Dimf Ghijsels, hoofd onderzoek bij Bouwfonds REIM: ‘De markt is anticyclisch, de huurinkomsten zijn zeker en vaak zijn er alternatieve gebruikersmogelijkheden. De universiteiten van bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht behoren tot de wereldtop en bieden tal van Engelstalige studieprogramma’s aan tegen relatief lage kosten.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.