Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Winkeliers onder druk gezet door verhuurders

Ruim 2.000 winkeliers zijn de laatste twee jaar door hun verhuurder onder druk gezet door middel van d...

Ruim 2.000 winkeliers zijn de laatste twee jaar door hun verhuurder onder druk gezet door middel van de zogenaamde renovatiebepaling. Hun huurcontract is beëindigd of huurders moesten huurverhogingen accepteren.

Dat constateert Detailhandel Nederland na een rondgang langs haar leden. Verhuurders kunnen door het gebruik van de wettelijke renovatiebepaling winkeliers uit hun winkel zetten. De rechter mág de belangen van de winkelier daarbij niet meewegen. Het misbruik neemt hand over hand toe. In winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht heeft bijvoorbeeld al een groot deel van de huurders een huuropzegging ontvangen.

Wanneer een verhuurder wil gaan renoveren, kan hij het huurcontract met de winkelier beëindigen en hoeft hij geen rekening te houden met de winkelier die het pand huurt. Daarom dreigen sommige verhuurders met een ‘renovatie’ om een winkelier te dwingen meer huur te betalen. Jelger Zee, woordvoerder van Detailhandel Nederland: ‘Naar de rechter gaan helpt niet, omdat de wet dit toestaat. Je wordt als winkelier gedwongen te onderhandelen met de verhuurder om te redden wat er te redden valt. Als huurder ben je in zo’n situatie overgeleverd aan de grillen van de verhuurder.’

SP/PvdA/GroenLinks en CDA hebben een wetsvoorstel ingediend om deze fout in de wet te repareren. Detailhandel Nederland steunt het voorstel.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.