Nieuws

Amsterdam beste kantorenmarkt Europa

De kantorenmarkt van Amsterdam was in het vierde kwartaal de best presterende van West-Europa, aldus JLL.

De kantorenmarkt van Amsterdam was in het vierde kwartaal de best presterende van West-Europa. De huurprijs in de hoofdstad steeg het hardst, de opname was het hoogst en de leegstand daalde in het snelste tempo.

Dat blijkt uit cijfers van JLL. De Europese kantorenleegstand daalde in vergelijking tot dezelfde periode in het voorgaand jaar met 50 basispunten. De sterkste daling werd afgelopen jaar waargenomen in Amsterdam.

De Amsterdamse kantorenleegstand daalde met 540 basispunten naar het niveau van 9,8%. Het is voor het eerst sinds 2002 dat het leegstandspercentage weer onder de 10% uitkomt. In 2005 lag de leegstand nog op 22% en op 17,5% in 2010.

Tophuren

Het transactievolume van Amsterdam is vergeleken met het voorgaande jaar met 53% gestegen naar 435.000 m2 vvo. Hiermee is 2016 een het beste jaar van de afgelopen vijftien jaar. Alleen in 2006 was de opname met 490.000 m2 hoger.

Met name het exceptioneel sterke vierde kwartaal 2016 heeft hieraan bijgedragen. Het opnamevolume in Amsterdam was in de laatste drie maanden groter dan dat van Berlijn, München en Frankfurt.

Als gevolg van de dalende leegstand en het toegenomen transactievolume kende Amsterdam een versnelde huurgroei. De tophuur, die betrekking heeft op de Amsterdamse Zuidas, steeg met 5,7% ten opzichte van voorgaand kwartaal naar het huidige niveau van 370 euro per m2 vvo per jaar. Dit is de sterkste huurgroei binnen de belangrijkste Europese kantoorsteden. 

A-kwaliteit

Lange tijd werd de Nederlandse kantorenmarkt en daarmee ook Amsterdam gezien als een kantorenmarkt met een aanzienlijk overaanbod aan kantoorruimte en daardoor een markt met vele risico’s.

Gedurende de afgelopen jaren en specifiek in 2016 heeft de stad zich ontwikkeld als een van de best presterende kantorenmarkten binnen Europa en spreekt men tegenwoordig hoofdzakelijk over de kansen die Amsterdam te bieden heeft. 

De daling van de leegstand werd in de periode 2011-2015 sterk beïnvloed door het toenemend aantal kantooronttrekkingen. Jaarlijks werd gemiddeld zo’n 165.000 m2 onttrokken en in 2015 zelfs 280.000 m2. In 2016 werd echter slechts 50.000 m2 onttrokken. 

Door deze sterke aanhoudende daling is de Amsterdamse kantorenmarkt verkleurd van een huurders- naar een eigenarenmarkt. Vooral A-kwaliteit kantoren en kantoorgebouwen met grote kantoorvloeren kennen een enorme schaarste. Het leegstandspercentage A-kwaliteit bedraagt in Amsterdam momenteel 2,8%. 

 

De redactie van IEXParticipaties bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst