Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Oranje Fonds volop in vastgoed

Het Oranje Fonds is van plan zo'n 25% van zijn belegde vermogen te investeren in vastgoed en hypotheken.

Het Oranje Fonds wil een kwart van zijn belegd vermogen van in totaal 250 miljoen euro investeren in vastgoed en hypotheken. Reden is de extreem lage rente, veroorzaakt door het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat blijkt uit berichtgeving in het Financieele Dagblad. Veel goede doelen ruilen hun obligatieportefeuilles in voor aandelen, vastgoed en hypotheken, zeggen enkele charitatieve instellingen tegen het FD.

De al lage rente is sinds begin 2015 tot ongekende niveaus gedaald door de renteverlaging van de ECB en ECB-opkoopprogramma's van staatsobligaties en later ook bedrijfs- en hypotheekobligaties.

Op tienjarige staatsobligaties van veel westerse landen is het rendement al onder de 0% gedoken. Op spaargeld dreigen bedrijven en instellingen binnenkort ook geld toe te moeten leggen.

Banken moeten de ECB 0,3 tot 0,4% rente betalen om hun geld daar te stallen. Die negatieve rente dreigen ze aan grote klanten door te berekenen. Om die reden zijn niet alleen institutionele en particuliere beleggers maar ook goede doelen op zoek naar alternatieve, beter renderende beleggingen.

Zo verkocht het Oranje Fonds in 2014 driekwart van zijn obligatieportefeuille. Door de lage rente zijn de koersen van obligaties hard opgelopen. Het Oranje Fonds boekte daardoor op de verkocht portfolio 66 miljoen euro winst.

Dit jaar wil het fonds dan ook ten minste 25% van zijn belegde vermogen van 250 miljoen euro investeren in vastgoed en hypotheken.

  • Natuurmonumenten zegt 10% van zijn belegde vermogen van 193 miljoen euro te stoppen in Nederlandse hypotheken.

  • KWF Kankerbestrijding, dat zo'n 70 miljoen euro op een spaarrekening en 36 miljoen heeft belegd, laat zich niet in de kaarten kijken. KWF herijkt zijn beleggingsbeleid, maar de beleggingscommissie moet zijn standpunt nog bepalen. 
Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.