Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Lage rente stuwt vraag recreatiewoningen

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair.

De vraag naar recreatiewoningen neemt sterk toe. Door de lage rentestand is het vakantiehuis als belegging weer populair. De voorraad recreatiewoningen is in de afgelopen tien jaar met ongeveer 15% toegenomen.

Dit blijkt uit een rapport van het Bureau Stedelijke Planning, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), over huidige stand van zaken op de markt voor recreatiewoningen. Door de financiële en economische crisis was er na 2008 wel sprake van een afname van de groei. Nu zijn er weer veel plannen voor de bouw van nieuwe recreatiewoningen. Nieuw opgeleverde vakantiewoningen verkopen wel veel beter dan de verouderde voorraad, merkt NVM-voorzitter Ger Hukker op.

In 2014 zijn 1.100 recreatiewoningen in Nederland gerealiseerd tegen slechts 400 gerealiseerde woningen in 2012. Het 10-jarig gemiddelde bedraagt 1.500 woningen per jaar. Uit het rapport blijkt dat er duidelijk een tweedeling in de markt is. De vraag concentreert zich in de regio’s met een grote toeristische aantrekkingskracht. Vooral de kustregio’s, Zeeland en de Waddeneilanden, zijn populair. Vanuit het buitenland trekt de vraag aan, met name vanuit Duitsland.

Ook zijn er regio’s die het moeilijk hebben, zoals Brabant, Drenthe en Limburg. Hier lopen de verkooptijden lopen sterk op. Er is in deze gebieden sprake van een weinig dynamische markt. De verkooptijden zijn in 2014 met 20% toegenomen tot gemiddeld 535 dagen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de problematiek rond de verouderde voorraad.

Dit blijkt onder andere in het kustgebied Zuid-Holland waar de verkooptijd fors gestegen (+128%) is. Volgens makelaars gaat het hier om een sterk verouderde voorraad. Bovendien heeft de concurrentie van nieuwbouw in Zeeland effect op de vraag. Onder meer in Noord-Holland en Zeeland daalden de verkooptijden.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.