Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Meer belangstelling distributiecentra

Distributiecentra blijken een stabiele investering. De belangstelling van beleggers ervoor groeit dan ook.

Voor retailers wordt het steeds belangrijker om over hoogwaardig logistiek vastgoed te beschikken dat op een gunstige locatie ligt. Dat zegt CEO Jan Worboys van PointPark Properties (P3) in Het Financieele Dagblad. P3 is gespecialiseerd in het beleggen en beheren van logistiek vastgoed.

Door de opkomst van e-commerce worden distributiecentra steeds belangrijker. Een artikel gaat niet alleen meer van een magazijn naar een winkel, maar ook rechtstreeks naar de consument en eventueel weer terug. Daarnaast vergt dat investeringen in bijvoorbeeld een volledig geautomatiseerd sorteersysteem.

"Als een bedrijf daar eenmaal in geïnvesteerd heeft, vertrekt het niet meer zo snel naar een andere locatie. Dat maakt het een stabiele investering en daar houden institutionele beleggers van", stelt Worboys. Daarnaast bleven de rendementen tijdens de crisis volgens hem met circa 7% aantrekkelijk. 

De belangstelling voor beleggers in distributiecentra neemt dan ook toe, terwijl veel beleggers magazijnen lange tijd beschouwden als "grote schuren met wat dozen erin. Wat ze zich niet realiseerden is dat alles wat we dragen en om ons heen zien langs een magazijn komt”, aldus Worboys.

In 2013 werd in Europa volgens Real Capital Analytics 15 miljard euro in logistiek vastgoed belegd. Dat was 50% meer dan in 2012. In Nederland ging dit jaar tot nu toe voor circa 800 miljoen euro aan logistiek vastgoed van de hand, berekende vastgoedadviseur CBRE. Dat was vorig jaar nog 760 miljoen euro.

Eerder deze week maakte wereldmarktleider  Prologis bekend op risico een distributiecentrum van 36.000 vierkante meter in Venlo te ontwikkelen. Ook dat is tekenend voor het groeiende optimisme in de logistieke vastgoedmarkt.

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.