Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Renovatie essentieel voor kleinere winkelcentra

Investeren in voorzieningen is essentieel, met name om kleinere winkelcentra en winkelcentra een impuls te geven.

Investeren in voorzieningen is essentieel, met name om kleinere winkelcentra en winkelcentra in hoofdwinkelstraten een nieuwe impuls te geven. Dit schrijft CBRE in het onderzoek How Consumers shop, dat is gebaseerd op de winkelervaring van 21.000 consumenten uit 21 landen.

Goede bereikbaarheid is voor consumenten een van de belangrijkste factoren bij de bestemmingskeuze. Iets minder dan de helft (49%) geeft aan een kwartier of minder te reizen naar de meest bezochte non-food winkellocaties, meestal een kleinere of high street-locatie. De meerderheid van de shoppers verwacht dat deze locaties in de toekomst zullen blijven concurreren met online winkelen.

Prijs, netheid, gemak en veiligheid staan ook dit jaar in alle landen bovenaan de wensenlijst van consumenten. Het winkelaanbod, parkeervoorzieningen en een veilige uitstraling zijn ook belangrijke factoren. De aanwezigheid van zelfstandige winkeliers en nicheformules, een overdekt centrum en de aanwezigheid van voorzieningen als een bank worden als ‘redelijk belangrijk’ ervaren. Daar tegenover staat dat entertainment en evenementen relatief minder hoog scoren.

Het onderzoek laat verder zien dat consumenten eerder geneigd zijn om een gerenoveerde winkelomgeving te bezoeken. Hoe groter de investering, des te meer bezoekers, aldus CBRE. Krijn Taconis, executive director Retail bij CBRE. ‘De strijd om marktaandeel voor winkelcentra richt zich in toenemende mate op wat een centrum aanvullend op pure detailhandel kan aanbieden. Denk hierbij aan horeca, entertainment en evenementen. Deze diensten zijn er allemaal op gericht om een aantrekkelijke beleving te bieden, evenals andere faciliteiten, zoals fitness- en welzijnsmogelijkheden.’

Eigenaren met groter financieel draagvlak hebben vaker kunnen investeren in voorzieningen, meestal in grote en dominante winkelcentra en vaak ten koste van de kleinere winkellocaties, merkt Taconis op. ‘De kleinschalige locaties worden nog steeds goed bezocht en zijn belangrijk voor veel consumenten, maar hebben geleden onder een gebrek aan investeringen. In een uitdagend economisch klimaat is het lastig gebleken de kwaliteit van nieuwe voorzieningen op peil te houden, hoewel dit op de lange termijn onvermijdelijk afbreuk doet aan de dynamiek van de winkelomgeving.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.