Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Markt en gebruikers stuwen kantoorbeleggingen

Het beleggingsvolume voor kantoren steeg in de tweede helft van 2013 sterk, blijkt uit de nieuwste cijfers van CBRE.

Het beleggingsvolume voor kantoren steeg in de tweede helft van 2013 sterk, blijkt uit de nieuwste MarketView van de kantorenmarkt van vastgoedadviseur CBRE. Met een totaal van bijna 2 miljard euro kwam 2013 uit op het hoogste volume in drie jaar tijd.

Het vierde kwartaal kende zelfs het hoogste kwartaalvolume sinds 2009. Naast een sterkere vraag van ‘core’ beleggers deed private equity over een breed front zijn intrede in de markt. Zij richtten zich vooral op ‘core-plus’ portefeuilles, daarmee inzettend op een toekomstige waardegroei en een uitbreiding van het ‘core’ segment.

De beleggersvraag wordt in eerste instantie gedreven door de grote beschikbaarheid van kapitaal en het feit dat de aanvangsrendementen in Nederland nog altijd hoger liggen dan in de Europese kernmarkten. Even belangrijk is echter het feit dat de gebruikersmarkt een steeds duidelijker beeld geeft van de kwalitatieve differentiatie in de markt. Dit maakt een betere risico-afweging mogelijk.

Vooral ‘corporate’ eindgebruikers zorgen met hun consolidatie, locatiekeuze en werkplekstrategieën voor een toenemende schifting in de markt. Dat leidt aan de ene kant tot keuzevrijheid voor de gebruiker, wat zich onder meer uit in een toenemend aantal eigenaren dat verschillende contracttypen aanbiedt. Aan de andere kant zijn de locatiekeuzen van grote eindgebruikers vaak gelijk. Dit leidt tot een toenemende druk op toplocaties, met name in Amsterdam, waar inmiddels de tophuren onder opwaartse druk staan en een geleidelijke overloop naar aangrenzende deelmarkten verwacht wordt.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. 25% minder kantoorruimte verhuurd of verkocht in 2020
  2. UBS: Ook huurprijzen kantoren op A-locaties zullen dalen
  3. CBRE verhoogt prognose beleggingsvolume vastgoed
  4. 'Vraag naar kantoorvastgoed zal juist toenemen'
  5. CBRE: Kantorenmarkt nu weerbaarder dan tijdens kredietcrisis