Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Boete voor aanbieder grondbeleggingen

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete die toezichthouder AFMoplegde aan Investerra rechtmatig bevonden.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de boete die toezichthouder AFM in 2010 oplegde aan Investerra, een aanbieder van grondbeleggingen, rechtmatig bevonden. De boete was eerder al door de rechtbank Rotterdam gematigd tot 20.400 euro.

De AFM legde Investerra op 24 september 2010 een bestuurlijke boete op van 24.000 euro. Investerra bood van 25 september 2007 tot 1 september 2008 percelen grond aan aan consumenten, maar deed dat zonder de verplichte vergunning van de AFM. Er werd gespeculeerd op waardevermeerdering van de grond door een bestemmingswijziging. Bij dit soort beleggingen blijft bestemmingswijziging overigens vaak uit. Het beheer van de grond zou worden uitgevoerd door een derde partij, en niet door de koper. Dat betekent dat er sprake is van een beleggingsobject en daarvoor is een vergunning verplicht.

De AFM-vergunning biedt extra bescherming aan consumenten. Voordat de AFM een vergunning verleent, toetst zij onder meer of de aanbieder voldoet aan de eisen van betrouwbaarheid, geschiktheid en integriteit. Bovendien moet een onderneming met een vergunning zich houden aan de zogenoemde doorlopende gedragsregels. Deze gaan onder meer over een zorgvuldige dienstverlening aan consumenten.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.