Meer nieuws

Meer woningen gehuurd dan gekocht

Voor het eerst zijn er meer vrijesectorwoningen gehuurd dan dat er woningen werden gekocht.Het aantal verhuurde woningen groeide in het tweede kwartaal met 16,8 procent vergeleken met het vorige kwartaal en lag zelfs ruim 80 procent boven het tweede kwartaal van 2011. De gemiddelde huurprijs bleef vrijwel onveranderd en kende een lichte stijging van 0,4 procent.

Dit blijkt uit de gegevens van Pararius.nl, het grootste platform voor huurwoningen in Nederland. Gemeten naar het aantal transacties is de Nederlandse vrije huursector nu groter dan de koopsector.

Algemeen directeur Jasper de Groot is niet verrast door het stijgende transactievolume. 'We zien al geruime tijd een enorme toename van bezoekers op onze website. Ook zien we dat er steeds meer huurwoningen worden aangemeld op Pararius.nl. Zoekers en aanbieders verleggen de aandacht van de moeizame koopmarkt naar de huurmarkt.

Inmiddels zorgt deze ontwikkeling voor een uniek moment in de geschiedenis van de woningmarkt, waarbij de vrije sector huurmarkt meer transacties kent dan de koopmarkt. In april en mei 2012 werden 18.000 verkochte woningen gerapporteerd. Met juni erbij zal het tweede kwartaal van 2012 rond de 27.000 verkochte woningen uitkomen. De Groot: 'Onze berekeningen voor de hele Nederlandse markt wijzen op 30.000 verhuurde woningen in het tweede kwartaal. Daarmee is de vrije sector huurmarkt de koopmarkt voorbij gestreefd in aantal transacties.'

De gemiddelde huurprijs bleef stabiel. Sinds de scherpe daling in 2009 schommelt de huurprijs al tien kwartalen op rij in een bandbreedte tussen de 12 euro en 12,50 euro per vierkante meter per maand. Amsterdam (-0,85 procent) en Rotterdam (+0,25 procent) hadden een rustig kwartaal met percentages onder de 1 procent. De enige noemenswaardige stijging was te zien in Den Haag (+1,7 procent). In Utrecht (-3,3 procent) daalden de huurprijzen dit kwartaal.

De grotere woningtypen kenden een stijging in huurprijs, waarbij het huren van een eengezinswoning 2 procent duurder werd en een vrijstaande woning 2,6 procent. De overige woningtypen hadden geen noemenswaardige verandering in de huurprijs.

In nagenoeg alle provincies daalde de huurprijs per vierkante meter licht vergeleken met het kwartaal daarvoor. Zuid-Holland (+1,1 procent), Noord-Brabant (+1,8 procent) en Overijssel (+2,7 procent) waren de enige provincies waar de huurprijs steeg.


Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Het nieuwe vastgoedbeleggen is duurzaam

08:30 - Hein Praats

Verantwoord vastgoed zorgt voor minder afval, gezondere werknemers en uiteindelijk dus voor minder kosten, aldus M&G ...