Meer nieuws

Subsidie herbestemming monumenten populair

De animo voor de nieuwe Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten is groot. Voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek kregen 166 karakteristieke gebouwen subsidie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Voor het tijdelijk wind- en waterdicht maken ontvingen achttien leegstaande gebouwen subsidie. In totaal is er een bedrag van 3 miljoen euro verdeeld.

Het succes onderstreept volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat behoud van erfgoed sterk leeft. De komende tien jaar raakt 2 miljoen vierkante meter aan monumentale panden in onbruik. Elke week komen er meer kerken en kloosters leeg te staan, om maar niet te spreken van de vele fabrieken, scholen, postkantoren en boerderijen die hun oude functie verliezen.

Met de nieuwe subsidieregeling faciliteert het ministerie onderzoek naar de haalbaarheid van herbestemming en het tijdelijk wind- en waterdicht maken van leegstaande, historisch waardevolle en karakteristieke gebouwen. Ze trekt daarvoor jaarlijks 2,4 miljoen euro uit, 1 miljoen voor onderzoek en 1,4 miljoen voor het wind- en waterdicht maken. In de eerste ronde (2011-2012) is het bedrag voor onderzoek eenmalig opgehoogd met 1,6 miljoen euro van de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gezamenlijk.

Bijzonder aan deze regeling is dat die niet alleen voor beschermde monumenten geldt, maar ook voor ander historisch waardevol erfgoed. De meeste gehonoreerde aanvragen voor onderzoek in deze eerste ronde betreffen industrieel (53) en religieus erfgoed (35).


Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Ontvang de wekelijkse nieuwsbrief

Participaties Nieuwsbrief

Gratis wekelijks via de mail op de hoogte gehouden worden van alle actualiteiten voor beleggers in participaties?


Columns & Analyses

Het nieuwe vastgoedbeleggen is duurzaam

08:30 - Hein Praats

Verantwoord vastgoed zorgt voor minder afval, gezondere werknemers en uiteindelijk dus voor minder kosten, aldus M&G ...