Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Column

Vakantiehuis kopen: waarop letten?

Acht zaken om naar te kijken

Een vakantiehuis kopen kan veel plezier geven, maar ook mooie rendementen bieden. Waar moet u op letten bij de aanschaf?

Of het nu gaat om een weekend weg of een vakantie; met een eigen vakantiehuis heeft u altijd een plek om naartoe te reizen en heerlijk te ontspannen. Maar een vakantiewoning kan ook een mooi rendement opleveren: misschien kunt u uw woning verhuren of eventueel met winst verkopen.

Alles valt of staat wel met de juiste keuze. Acht zaken om op te letten bij de aanschaf.

1. Locatie, locatie, locatie

Voor elke categorie vastgoed geldt: locatie is key. Zo ook voor vakantiehuizen. Recreatiewoningen op een mooie locatie, zoals in het bos of aan zee, zijn vaak erg gewild en vrij waardevast. Dat is natuurlijk gunstig als u de woning wil verhuren. Maar de kans is groot dat u voor een courante woning ook dieper in de buidel moet tasten dan voor een woning op een wat minder gewilde locatie.

Behalve de vraag is ook het aanbod van belang voor de vraagprijs. Informeer ook naar nieuwbouwprojecten in de regio die je op het oog hebt. Wordt er veel gebouwd, dan kan dat een signaal zijn dat het gebied erg in trek is. Maar het kan ook de prijzen drukken en daarmee ook de verhuur- of verkoopopbrengst.

Uit recente cijfers van de NVM blijkt dat de krapte in de markt voor vakantiewoningen momenteel het grootst is in de kustregio's. Zo hebben belangstellenden voor een huisje in de Noord-Hollandse Kust slechts twee woningen om uit te kiezen. De kans is hier groot dat u achter het net vist of de hoofdprijs moet betalen.

In Twenthe en Salland is het aanbod het grootst (iets minder dan tien woningen in de aanbieding per woningzoekende), gevolgd door Drenthe en de Friese en Overijsselse meren (circa 8). Hier maakt u dus meer kans op een woning.

De keuze voor een locatie is natuurlijk niet uitsluitend een economische afweging. Als u de woning ook zelf wil gebruiken is het natuurlijk ook belangrijk dat de omgeving u aanspreekt. Kijk ook naar de voorzieningen in de nabije omgeving (zoals winkels, horeca, leuke bezienswaardigheden en voorzieningen op het park) en de bereikbaarheid met de auto en/of het openbaar vervoer. Bent u van plan om veel weekenden door te brengen in het vakantiehuis, dan is ook de afstand tot uw woonhuis van belang. Elke week 200 kilometer moeten reizen naar uw vakantiehuis is slopend.

2. Hoe groot is de woning?

Een ander selectiecriterium is de omvang en indeling van de woning. Heeft het huis voldoende slaapkamers? Is er voldoende ruimte om met een grotere groep te verblijven? En zijn alle faciliteiten aanwezig die jij belangrijk vindt, zoals een aansluiting voor een wasmachine, wifi of een eigen tuin?

Let ook op de staat van onderhoud. Heb je twee rechterhanden, dan kun je een kluswoning overwegen. Maar ben je niet zo handig of heb je weinig tijd, kies dan een huis waar je zo in kunt trekken.

3. Eigen grond of niet?

Het lijkt een open deur, maar zorg ervoor dat u precies weet wát u koopt. In sommige vakantieparken kunt u alleen de woning kopen, maar moet u de grond huren. Maar er zijn ook parken waar u ook eigenaar wordt van de grond, of - samen met de andere bewoners - mede-eigenaar van de grond en voorzieningen van het park.

Moet u de grond huren, kijk dan kritisch naar de voorwaarden. Hoe lang kunt u de grond huren: langere tijd of krijgt u elk jaar een nieuw jaarcontract? In welke situaties mag het park de huur opzeggen? Wat moet er met de woning gebeuren als de huur wordt beëindigd? En aan welke eisen moet het vakantiehuis voldoen?

Informeer ook of de verhuurder een beslissende stem heeft aan wie u de woning verkoopt. Als deze aan de knoppen zit, maakt dat uw verkooppositie natuurlijk een stuk lastiger.

4. Is permanente bewoning toegestaan?

Ook als u de woning uitsluitend voor vakanties en weekenden wil gebruiken, is het verstandig om uit te zoeken of het huis permanent bewoond mag worden. Meestal is dat niet toegestaan. Maar is dit wel het geval, dan maakt dat uw huis een stuk aantrekkelijker voor potentiële kopers.

De tekst in de koopovereenkomst kan trouwens nogal misleidend zijn. Als er staat dat u 365 dagen per jaar mag recreëren in het vakantiehuis, betekent dit níet dat u hier het hele jaar door mag verblijven. Het geeft alleen aan dat er geen beperkingen zijn in de periodes waarin u gebruik mag maken van de woning.

5. Kan ik de woning financieren?

Houd er bij de aankoop van een vakantiehuis rekening mee dat u een deel van de aankoopsom zelf zult moeten betalen. Er zijn vrijwel geen hypotheekverstrekkers die het volledige bedrag willen financieren; zelfs niet als u het huis wil gebruiken als hoofdverblijf.

Daarnaast zijn de rentelasten meestal hoger. Er geldt vaak een rente-opslag, terwijl de hypotheekrente niet aftrekbaar is van de inkomstenbelasting (zie verderop).

Verder kunnen geldverstrekkers strikte voorwaarden stellen (bijvoorbeeld dat het huis van steen moet zijn) of beperkingen opleggen (zoals een verbod om de woning te verhuren).

Zoek goed uit hoeveel eigen geld u kunt en wilt meebrengen en of u de lening kunt betalen, voordat u op zoek gaat naar een leuk vakantiehuis.

6. Welke overige kosten ben ik verschuldigd?

Met de aankoopprijs bent u er nog niet. Vaak bent u nog diverse andere kosten verschuldigd. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een parkbijdrage (voor onderhoud aan het park)
  • energiekosten
  • lokale belastingen (zoals OZB en een rioolheffing)
  • onderhoudskosten
  • huur van de grond
  • vermogensrendementsheffing (zie verderop)
  • verzekeringen (zoals een opstalverzekering en een inboedelverzekering).

Breng deze in kaart voor u een bod uitbrengt, om onaangename verrassingen te voorkomen. Er zijn ook vakantieparken waar de opstalverzekering centraal wordt afgesloten, waardoor u deze dus niet zelf hoeft af te sluiten.

7. Huurinkomsten

Een vakantiehuis verhuren kan een mooi rendement opleveren, maar vertrouw niet blind op de rendementen die aanbieders je voorspiegelen.

De huren zijn nogal onvoorspelbaar, terwijl u wel veel vaste lasten hebt. In de meeste gevallen zijn de verhuurinkomsten niet kostendekkend.

8. Hoe zit het met de fiscus?

Voor een tweede woning is de hypotheekrente niet aftrekbaar; ook niet als u de woning laat financieren via de hypotheek op uw woonhuis. De Belastingdienst beschouwt een vakantiehuis namelijk als vermogen.

Dat betekent dat u over de waarde van de woning vermogensrendementsheffing moet betalen. Hiervoor geldt de WOZ-waarde als grondslag. Van die waarde mag u een eventuele schuld (lees: lening) aftrekken. Eventuele huurinkomsten zijn niet belast.

Lees ook: Aanbod vakantiewoningen met een kwart gedaald

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober