Fleur van Dalsem werkt ruim vijftien jaar bij IEX en Beursduivel en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft artikelen, maar werkt nu vooral achter de schermen als coördinator van IEX Expert.

Column

Volg Calpers

Het Amerikaanse ambtenarenpensioenfonds Calpers gaat meer vastgoed kopen. Waarom en wat dan?

Interessante trend: het grootste ambtenarenpensioenfonds in de VS, Calpers, verkoopt zijn hedgefundposities en breidt de vastgoedportefeuille met bijna een derde uit de komende jaren. Goed nieuws voor beleggers in (Amerikaans) vastgoed om meerdere redenen.

  1. Er is een grote koper op de markt die de prijzen ondersteunt of wellicht verder opdrijft.
  2. Er is blijkbaar nog genoeg aantrekkelijk vastgoed tegen redelijke prijzen te koop. De (Amerikaanse) vastgoedmarkt is al langer herstellende dan die in Europa en in populaire steden zoals New York zijn de prijzen sky high.
  3. Mogelijk volgen meer grote (Amerikaanse) beleggers deze move. Calpers is een toonaangevend fonds dat bekend staat als early adapter. Ze maken ook vaak goede beleggingscalls als het gaat om timimg, al hebben ze met vastgoed in 2010 de plank flink mis geslagen. Toen daalde de vastgoedportefeuille van het pensioenfonds 37% in waarde, aldus persbureau Bloomberg. Auw. 

Calpers is het ambtenarenpensioenfonds van Californie en heeft bijna 300 miljard dollar onder beheer. Daarvan is zo’n 26 miljard dollar belegd in commercieel vastgoed en die positie wordt de komende jaren dus groter. Vastgoed zal in de portefeuille stijgen van bijna 10% naar 11% in 2016. Dat was tot voorkort een kleine 9%.

Dit lijkt weinig, maar het gaat om miljarden aan nieuwe vastgoedbeleggingen door het fonds. En sinds (het uibreken van) de crisis heeft het pensioenfonds niet zoveel geld geïnvesteerd in vastgoed. Wat hierbij wellicht helpt is dat de nieuwe chief investment officer, de topbelegger, Ted Eliopoulos, voorheen de baas was van de vastgoedbeleggingstak.

Andere boeg

Wat het pensioenfonds nu anders gaat doen met hun vastgoedbeleggingen – om niet weer zoveel geld op deze portefeuille te verliezen zoals in de crisis – is het soort beleggingen. Waar het fonds eerst ook belegde in bijvoorbeeld winkelcentra de nog ontwikkeld moesten worden en speculeerde met woningbeleggingen, gaat het nu vooral investeren in goed verhuurde kantoor- en winkelpanden en huurappartementen in grote steden.

Niks geen gekkigheid meer dus, maar alleen in objecten die een duurzame stroom van huur in het laatje brengen. Calpers moet ook wel; ze hebben meer dan 1 miljoen pensioendeelnemers aan wie zij maandelijks geld moeten uitkeren. Sinds de herstructurering van de vastgoedportefeuille door Eliopoulos in 2011 maakt het fonds jaarlijks dubbelcijferige rendementen op vastgoed.

Maar, zo geeft Eliopoulos volgens de Wall Street Journal toe, die rendementen zijn op dat niveau wellicht niet houdbaar. Zeker is dat het fonds voor de lange termijn weer instapt in vastgoed en met een in vastgoed gespecialiseerde CIO aan het hoofd, wordt het nog interessant het pensioenfonds de komende jaren te volgen op de vastgoedmarkt.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd