Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Ahold verhuist weer naar Zaandam

Supermarktconcern Ahold verhuist volgend jaar zijn hoofdkantoor van Amsterdam terug naar Zaandam.

Supermarktconcern Ahold verhuist volgend jaar zijn hoofdkantoor van Amsterdam terug naar Zaandam, zo maakte het bedrijf vrijdag bekend. De terugkeer naar de 'geboortegrond' van de onderneming volgt op een verblijf van bijna acht jaar in kantoorgebouw Huys Europa aan de Piet Heinkade in de hoofdstad.

In Zaandam zijn al de bestuurscentra van Ahold Europa, Albert Heijn, Etos en Gall & Gall gevestigd. De verhuizing in het tweede kwartaal van 2013 zal Ahold kostenbesparingen opleveren, liet topman Dick Boer weten. Hoeveel Ahold denkt te bezuinigen, maakte het niet bekend.

Een andere overweging is om het managementteam van alle Ahold-onderdelen dichter bij elkaar brengen, zo liet een woordvoerder van het concern weten. Het bestuur van Ahold en ongeveer 150 werknemers die nu nog vlak bij het Centraal Station in Amsterdam werken, worden straks gehuisvest in het Ahold-gebouw bij het station van Zaandam waar de werknemers van de dochterondernemingen zitten.

Het gebouw in Zaandam is in 1996 opgeleverd en bestaat uit vijf vleugels die de kromming van de Provincialeweg volgen, met in het midden een iets hogere ronde toren van tien etages. In totaal bevat het complex ongeveer 40 000 m2 vloeroppervlak, resulterend in 29.100 m2 kantooroppervlak, er zijn 400 parkeerplaatsen. Het gebouw is sinds augustus 2008 eigendom van Wölbern Invest, een Duitse onderneming die zich heeft gespecialiseerd in gesloten vastgoedfondsen vormen. Die kocht het van enkele pensioenfondsen.

Ahold vestigde zich in oktober 2005 in Huys Europa aan de Piet Heinkade. Dit kantoor van 6.000 m2 in het gebied Oostelijke Handelskade aan het IJ in Amsterdam omvat 5.500 m2 kantoorruimte, 500 m2 commerciële ruimte en 100 parkeerplaatsen in een ondergrondse parkeergarage. Destijds was het kantoor eigendom van Rodamco Europe. Begin 2009 kocht het private vastgoedfonds Altera Vastgoed Huys Europa voor 22,7 miljoen euro. Volgens het jaarverslag bedraagt de jaarlijkse (‘theoretische’) huursom die Ahold betaalt 1,6 miljoen euro.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.