Column

Exit-to-coop: uw bedrijf verkopen aan medewerkers, slim idee?

Voor ondernemers is dit een veilige exit, maar deze constructie kan ook de arbeidsmoraal opkrikken.

Het is niet altijd gemakkelijk om als investeerder een bedrijf uit uw portefeuille te verkopen. U heeft jarenlang geïnvesteerd om de groei van de desbetreffende onderneming te financieren en wilt dus niet tegen iedere prijs uitstappen. Bovendien wilt u er zeker van zijn dat het bedrijf uiteindelijk in goede handen komt. Een nieuw investeringsmodel kan een oplossing zijn.

Ronald Kleverlaan, expert op het gebied van alternatieve financieringen, ziet een nieuw model ontstaan dat hij exit-to-coop noemt. Een investeerder koopt een mkb-bedrijf op om de onderneming vervolgens stap voor stap over te dragen aan medewerkers.

Kleverlaan vergelijkt dit met het exit-to-community-model, waarbij projecten of bedrijven in handen komen van bewonersinitiatieven.

Voorbeelden

De Amerikaanse investeerder Evergreen Cooperatives heeft onlangs een eigen fonds opgericht, waarmee bedrijven worden opgekocht en overdragen aan medewerkers.

Vaak worden de bedrijven niet zozeer overgekocht van andere investeerders, maar eerder van bijvoorbeeld ondernemers die met pensioen willen. “Voor ondernemers is dit een veilige exit, waarbij ze wel hun bedrijf “normaal” kunnen verkopen, maar ook weten dat het bedrijf uiteindelijk in goede handen terecht zal komen”, aldus Kleverlaan.

Maar waarom is zo’n model nodig, als bedrijven zelf ook het eigen personeel in kunnen laten kopen? Kleverlaan wijst hier op het voorbeeld van hoveniersbedrijf Donker Groep, dat 75% van de aandelen in het bedrijf beschikbaar stelde voor directie en medewerkers. Dit was een succes: de medewerkers hadden daar wel oren naar.

“Maar veel directeur-grootaandeelhouders of eigenaren hebben hier geen tijd voor of interesse in en weten ook niet goed hoe ze dit aan moeten pakken”, aldus Kleverlaan.

Opkrikken moraal werknemers

Een exit-to-coop-model kan dan interessant zijn voor zowel de investeerder als het bedrijf. De investeerder draagt niet de last van het volledig opbouwen van een nieuw bedrijf, terwijl het model ook de moraal van werknemers kan opkrikken.

“Werknemers zijn bereid harder te werken en meldden zich minder vaak ziek, omdat zij als mede-eigenaar naar werk komen en willen bijdragen aan de verdere groei van het bedrijf”, aldus Berry Insulation, een bedrijf dat door Evergreen werd overgenomen.

Niet voor alle bedrijven geschikt

Maar het model is niet geschikt voor alle bedrijven, zo stelt Evergreen. De verkopende ondernemer moet zijn bedrijf tegen een beperkte korting van hand doen, als hij wil dat alle werknemers ook na de verkoop nog voor het bedrijf kunnen blijven werken.

Vaak komt het bedrijf onder het exit-to-coop-model nooit volledig in handen van de werknemers. Volgens Evergreen hebben de werknemers altijd minstens een belang van 80% in de onderneming, met de garantie dat dit belang nooit onder dit niveau komt.

Bij het Nederlandse Donker Groep gebeurde dit ook: de directeur-grootaandeelhouder hield een kwart van het bedrijf in eigen handen.

Terugverdienen

Over een periode van vijf tot zeven jaar probeert de investeerder, in dit geval dus Evergreen, zijn investering terug te verdienen door het bedrijf te helpen bij het verdere groeitraject, om na deze periode het bedrijf volledig te verkopen. “We kunnen doelen sneller halen, terwijl de risico’s relatief laag blijven”, aldus Evergreen over het exit-to-coop-model.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.