Column

Beleggingsfraude II: De afrekening

Henri Lantsheer helpt gedupeerde beleggers in de miljoenenfraude met Duitse vastgoedobligaties. "In de fondsen zit nog wel vastgoed."

Er wacht gedupeerde beleggers in de vastgoedfraudezaak rond een familie uit Soest een spannende tijd. Zullen zij hun geld nog terugzien? Eind januari pakte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) drie verdachten op in een onderzoek naar miljoenenfraude met Duitse vastgoedobligaties.

Uit de verstrekte gegevens is af te leiden dat het gaat om initiatiefnemers van onder andere Regge Vastgoed, HVO en Duitse Investeringsmaatschappij Holland. Er werd 43 miljoen euro opgehaald bij beleggers met de belofte van hoge rendementen.

De beleggingsfondsen moesten investeren in Duits vastgoed en dit is voor een deel gebeurd. Het andere deel ging op aan privé-uitgaven en rentebetalingen aan andere beleggers.

Waar hoofdverdachte Hans J. in het begin nog goed te traceren was, is bij de latere fondsen al niet meer duidelijk wie er nu precies aan de touwtjes trekt.

Niet voldoende
Henri Lantsheer van CV in Nood verzamelt gedupeerde beleggers om zich hard te kunnen maken voor deze zaak. Hij is al sinds begin 2011 bezig om beleggers in de betreffende cv’s en obligaties te helpen. Toen bleek al dat een en ander niet ging zoals het moest.

Hij inventariseert nu de huidige status van de fondsen. “Het wil niet zeggen dat er niets is,” zegt Lantsheer. “In de fondsen zit nog wel vastgoed, maar het zal niet voldoende zijn om iedereen uit terug te betalen.” Hij denkt dat het bij de cv’s van Regge Vastgoed gaat om driehonderd gedupeerde beleggers, bij de obligatiefondsen om enkele honderden.

Lantsheer is in gesprek met de FIOD en het Openbaar Ministerie (OM) om de schade te verhalen. Er is beslag gelegd op allerlei rekeningen en auto’s. “Het is niet ondenkbaar dat een deel hiervan naar beleggers gaat. Het is te vroeg om te zeggen, maar in principe kunnen zij meedelen in de ondernemingsvordering van het OM.”

Levensvatbaarheid
Hij wil de voortgang van de fondsen, die nu zonder bestuur zijn, zo goed mogelijk veiligstellen. Het doet vermoeden dat Lantsheer wel degelijk een aantal levensvatbare fondsen ziet. “Dat is nog maar de vraag, maar ik denk het inderdaad wel,” zegt hij. “Weststaete heeft echt vastgoed gekocht, daar kun je meestal wel wat mee.”

Het is nog te vroeg om dieper in te gaan op de daadwerkelijke kwaliteit van het vastgoed. “Er zijn wat waarden bekend door taxatierapporten, maar die zeggen op dit moment nog niet zoveel.”

Zwarte lijst
Al in 2008 waarschuwde vastgoedadvocaat Dion Bartels voor de beleggingsfondsen van de familie en zette ze vervolgens op een zwarte lijst. Hadden de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het OM niet eerder kunnen ingrijpen?

“Het OM moet beslagen ten ijs komen en zij hebben tijd nodig om goed onderzoek te doen,” zegt Lantsheer. “Het volgende fonds, Borgenhaege, stond alweer klaar. Door het ingrijpen van het OM is daar niets in geplaatst.”

Of betrokken banken iets van de frauduleuze zaken konden merken, is volgens Lantsheer niet aan de orde. “Ik denk dat er weinig banken bij betrokken zijn. Hans J. haalde geld op en daar werd al dan niet vastgoed van gekocht. Een bankfinanciering was heel moeilijk voor hem om te krijgen, dus ik denk niet dat hij dat heeft geprobeerd.”

Goede afloop?
De kans op een goede afloop zal volgens hem per fonds verschillen. “Het ene fonds is er beter aan toe dan het andere. Voor sommige beleggers zal de klap dan ook wat minder hard zijn. Het ligt er ook aan of en voor hoeveel het vastgoed uiteindelijk weer verkocht kan worden.”

In een reactie laat een woordvoerder van het OM weten dat het voorarrest van de twee mannelijke verdachten is verlengd met negentig dagen. De vrouwelijke verdachte zit dertig dagen langer vast. Het zal nog minstens ‘enkele maanden’ duren voordat er meer duidelijkheid komt in de zaak en of beleggers iets van hun terug zullen zien.

De woordvoerder kon niet zeggen om hoeveel gedupeerden het exact gaat. Wel wil het OM binnenkort een bijeenkomst organiseren om beleggers verder te informeren.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.