Nieuws

Hanzevast keert voorlopig niet uit

Hanzevast verwacht in de komende zes tot tien jaar niets uit te kunnen keren aan beleggers in de fondsen.

Hanzevast riep maandag tijdens het Hanzevast Deskundigen Symposium opnieuw op om geduldig te zijn. De fondsenaanbieder zal voorlopig niets uitkeren aan beleggers.

Hanzevast, dat het afgelopen jaar intern veel heeft moeten snijden in het personeelsbestand, verwacht in de komende zes tot zeven jaar nog niets uit te kunnen keren aan beleggers in de vastgoedfondsen.

In de portefeuille van Hanzevast zitten 79 kantoren, die zijn onderbracht in dertien vastgoedfondsen. De totale leegstand van 30% ligt ver boven het landelijk gemiddelde (15%) en zal verder oplopen, verwacht CEO Jaap Wolters. Een reden voor de leegstand kon hij tijdens het symposium moeilijk geven. “Veel huurders vertrekken, maar de panden zelf zijn niet het probleem,” aldus Wolters. Om de leegstand op te vangen is de aanbieder van plan om zorggerelateerde bedrijven en zzp’ers te huisvesten en de kantoren op andere manieren te transformeren, al is dit volgens Wolters nergens in de markt nog succesvol geweest. 

Daarnaast zullen de huurprijzen naar verwachting lager uitvallen. Op de nieuwe contracten heeft Hanzevast soms 30% moeten toegeven op de huurprijs. De huurinkomsten lagen in 2012 op 45 miljoen euro. Minus de kosten komt het exploitatieresultaat uit op 19,7 miljoen euro.


Inmiddels is er 56 miljoen euro afgelost op leningen en wil Hanzevast  komende jaren blijven aflossen om het eigen vermogen weer te herstellen.

De waarde van het vastgoed lag eind 2011 op 448 miljoen euro, al verwacht Hanzevast dat bij de taxatie van 2012 echter meer afgewaardeerd moet worden. De uitstaande leningen bedragen op dit moment 435 miljoen euro.

Justin Doornekamp is freelance-redacteur bij Participaties.nl. Justin Doornekamp kan posities innemen op de financile markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie aan de auteur is welkom.