Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

NVM Business: meer vraag naar bedrijfsruimte

De bedrijfsruimtemarkt heeft zich in de eerste helft van 2012 gunstig ontwikkeld, zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodkant.

De bedrijfsruimtemarkt heeft zich in de eerste helft van 2012 gunstig ontwikkeld, zowel aan de vraagzijde als aan de aanbodkant. Het direct beschikbare aanbod van te verhuren en te verkopen productie- en opslagruimte bleef de eerste helft van 2012 onveranderd. In het segment vanaf 750 m2 stond halverwege 2012 ongeveer 11,6 miljoen vierkante meter te huur of te koop, evenveel als begin dit jaar.

Ook de vraag naar bedrijfsruimte ontwikkelde zich positief. Op de vrije markt werd 9% meer bedrijfsruimte opgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Een en ander blijkt uit de analyse van NVM Business op basis van de door haar geregistreerde cijfers.

Hoewel het totale aanbod gelijk bleef, waren er wel enkele tegengestelde tendensen. Zo steeg het aanbod van logistieke ruimte met bijna 10% tot 2,45 miljoen vierkante meter, maar nam het aantal kleine bedrijfsruimtes in aanbod af. In de eerste zes maanden van 2012 werd ongeveer 1,35 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte opgenomen, 9% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het aantal kooptransacties daalde met 15%.

Ondanks de toegenomen dynamiek op de bedrijfsruimtemarkt bleven de gerealiseerde huurprijzen onveranderd. De gemiddeld gerealiseerde koopsom per vierkante meter daalde met 15% vergeleken met een jaar geleden. Dit vertaalde zich niet in lagere vraagprijzen. Ook in de huursector bleven de vraagprijzen gelijk aan die van vorig jaar.

In de eerste zes maanden duurde het gemiddeld 370 dagen voordat een te koop of te huur staande bedrijfsruimte door de markt werd opgenomen. De transactieduur lijkt zich daarmee te stabiliseren. In voorgaande jaren was nog sprake van een stijgende trend. Als belegging bleek bedrijfsruimte de eerste zes maanden van 2012 niet populair. Vergeleken met een jaar eerder daalde het beleggingsvolume met 53% tot 135 miljoen euro. Het grootste deel had betrekking op logistiek vastgoed. Rendementen bleven vrijwel ongewijzigd.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.