Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

7,7% rendement op Nederlands vastgoed

Nederlands commercieel vastgoed heeft in 2015 beleggers een totaalrendement opgeleverd van 7,7%.

Nederlands commercieel vastgoed heeft in 2015 beleggers een totaalrendement opgeleverd van 7,7%. Met maar liefst 12,7% scoorden bedrijfsruimten het best.

Dat blijkt uit de IPD Nederlandse Jaar Vastgoedindex 2015. Woningen waren vorig jaar met 10,6% na bedrijfsruimten de best prestereende sector. Winkelvastgoed scoorde met een totaalrendement van 3,6% het slechtst. Kantoren brachten 5% op. 

Opgesplist naar direct en indirect rendementen bedroeg het rendement voor de sectoren: winels 6% direct en -2,2% indirect; kantoren 6,1% direct en -1,0% indirect; bedrijfsruimten 7,2% direct en 5,2% indirect;woningen 4,6% direct en 5,7% indirect. 

Het gemiddelde directe rendement kwam uit op 5,4%, tegen 5,7% in 2014. Het indirecte rendement bedroeg 2,1%, hetgeen precies in lijn is met het gemiddelde over twintig jaar gemmeten. 

Het gemiddelde totaalrendement over de afgelopen twintig jaar bedraagt 8,1%. In 2015 herstelde de Nederlandse vastgoedmarkt zich van de negatieve gevolgen van de financiële crisis, stellen de onderzoekers.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.