Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Column

Pimco voorziet aanhoudend zeer lage rente

De internationale vermogensbeheerder Pimco verwacht in Europa voor de komende drie tot vijf jaar een lage rente.

De internationale vermogensbeheerder Pimco verwacht in Europa voor de komende drie tot vijf jaar een zogenoemd New Neutral, waarbij de centrale banken een zeer lage beleidsrente handhaven bij een lage reële groei en aanhoudend hoge schuldniveaus. De markten in Europa zullen zich verder normaliseren. Maar hoewel de Europese economie stabiel is, is ze nog niet gezond.

De New Neutral is het centrale uitgangspunt van Pimco’s vooruitzichten voor de lange termijn, die zijn vastgesteld tijdens het jaarlijkse Secular Forum. "De Federal Reserve (Fed) zal een beleidsrente hanteren van 0% in reële termen, dus gecorrigeerd voor inflatie," zegt Andrew Balls, adjunct-CIO van Pimco en verantwoordelijk voor het Europese portefeuillebeheer.

"Ook de beleidsrentes van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England zullen zeer laag blijven vanwege de hoge schuldniveaus, demografische ontwikkelingen, een krapper begrotingsbeleid, krappere kredietomstandigheden en de gevolgen van de staatsschuldencrisis. Dat heeft brede consequenties voor de Europese markten."

Voor de komende drie tot vijf jaar verwacht Pimco een reële groei in Europa van 1 à 1,5%. "Dat komt neer op rond de 3% in nominale termen. Dat is weliswaar geen sterke groei, maar het is wel voldoende om stabiliteit te handhaven en mogelijk ruimte te bieden om de staatsschuldniveaus zeer geleidelijk terug te brengen. Al denken we dat overheden hun tekorten minder snel zullen terugbrengen dan waar ze nu op mikken," aldus Balls.

Pimco voorziet in Europa voor Duitsland de sterkste groei. In Frankrijk en vooral Italië blijft de groei achter omdat structurele hervormingen die de groeimogelijkheden verbeteren uitblijven. In Spanje vinden die hervormingen wel plaats zodat de groei daarvan profiteert, ondanks de schuldaflossing. In het Verenigd Koninkrijk zit de economie dicht tegen zijn potentiële groeiniveau en is de inflatie dicht bij het streefniveau. Daar kan de groei echter worden geremd door de hoge schuldniveaus en een krapper begrotingsbeleid.

"Bij onze verwachting van een New Neutral met lage groei, gecombineerd met hoge schuldniveaus zijn lage reële renteniveaus essentieel voor de economische en financiële stabiliteit in deze regio," licht Balls toe. "Die helpen tevens de negatieve risico’s voor beleggers te beperken. Op de korte termijn zal de ECB de beleidsrente waarschijnlijk verder verlagen tot richting de nul procent, en tot een negatieve depositorente overgaan."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.