Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI.

Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenconstructies, waarin hij zijn sporen heeft verdiend in leidinggevende functies bij diverse grootbanken. In zijn artikelen voor IEX.nl maakt hij veelvuldig gebruik van technische analyse, maar vaart hier niet blind op.

Cees Smit kijkt terug op een langdurige ervaring op de Amsterdamse markten, die dateert van voor de crash van 1987. Hij was lid van verschillende adviescommissies van Amsterdam Exchanges en doceert voor diverse opleidingsinstituten. Hij schrijft al zijn columns op persoonlijke titel.

Saai toch?

Saai toch, al die hoger koersen... Ik houd mijn hart vast en ben bang voor het moment dat het negatieve nieuws de overhand krijgt.

Bijna elke dag een all time high in de Amerikaanse beurzen; het wordt bijna saai. Als ouwe beer houd ik het voorlopig maar bij kleine uitstapjes en de pot pastachoco, want het optimisme is niet kapot te krijgen.

Als ik naar de persconferenties kijk van de nieuwe Amerikaanse president dan denk ik dat ik in een komisch programma beland ben, terwijl hij het over heel serieuze onderwerpen heeft. En als ik zie dat de tweets van de president koersen bepalen, dan hoop ik steeds zwetend wakker te worden.

Maar ik schijn de enige te zijn die denkt dat Trump slecht is voor de beurs en die denkt dat het afschaffen van Obamacare grote effecten heeft en dat zijn protectionistische teksten slecht zijn voor het vertrouwen van de consumenten en de wereld en dus voor de beurzen.

Weer lente

Alleen Robert Reich komt nog met filmpjes over de negatieve effecten van de belastingplannen van Trump. En kijkt u dan ook nog eens naar het filmpje Inequality for all waarin de scheve verhoudingen tussen arm en rijk benoemd worden.

Ook is het lentegevoel (lees: gekte) toegeslagen in Amsterdam, daar zou ineens een van onze grootste fondsen door een buitenlander worden opgekocht alsof het een lekker snoepje betreft.

Maar eerst nog even de Dow Jones Industrial Average. Deze index blijft dus omhoog gaan en het toppatroon wil maar niet komen.

Grafiek Dow Jones Index

 

De veel bredere Wilshire 5000 blijft ook volop ruimte omhoog hebben. Het lijkt dus echt dat de enorme schuldenberg die na de kredietcrisis alleen maar groter geworden is, echt de oplossing is voor alle problemen.

Dus als u uw rekeningen niet meer kunt betalen, dan vraagt u toch gewoon meer krediet en komt alles goed...

Grafiek Amerikaanse Wilshire 5000 Index

 

Maar het optimisme van de Amerikanen wordt niet overgenomen in Europa. De Duitse DAX zet een soort dubbele top neer en geeft de eerste verkoopindicaties. Op de officiële verkoopsignalen moeten we nog even wachten.

Maar als we bijvoorbeeld meer geld aan de defensie moeten besteden omdat de Amerikanen minder geld aan de NAVO willen uitgeven, dan kunnen we dat geld niet aan andere zaken besteden. Dus dit heeft economische gevolgen.

Grafiek Twinidcator DAX Index

 

De Franse CAC 40 Index heeft ook een toppatroon net als de DAX, ook hier moeten we nog wachten op de officiële verkoopsignalen.

Maar als de Fransen blijven volhouden dat ze terug willen naar de Franse Franc dan is het over en uit met de euro. Daar gaan wij daar als exportland maar ook als land dat veel geld uitgeleend heeft aan de Fransen heel veel pijn van hebben. Maar toch slaapt iedereen verder.

Grafiek Franse CAC40 Index

 

Hoewel er onderhuids nog steeds veel negatieve zaken spelen gaat ook de AEX vrolijk omhoog. Natuurlijk was Unilever daar een belangrijke driver achter, maar het was toch wel weer een heel opvallende beweging vrijdag.

Eerst ging het richting expiratie wat omlaag een daarna werden alle negatieve patronen overschaduwd met optimisme. De 500 punten is psychologisch belangrijk maar verder ligt niemand er wakker van.

Grafiek Twindicator AEX Index

 

De EB-indicator heeft nog steeds een koop en technisch gezien kan het dak eraf. Niet dat ik er redenen voor zie.

Grafiek EB-indicator AEX Index

 

De olieprijs is nog steeds aan het consolideren en geeft weinig echte richting.

Grafiek Brent- en WTI-olie

 

Griekse opburpingen

Dan nog even de Grieken, zij blijven op de achtergrond spelen terwijl ik ze persoonlijk graag op de voorgrond zie. Het herstel in de Europese bankensector is aan de Grieken voorbij gegaan en volgens mij heb je sterke banken nodig om een economie een zwengel te geven.

Grafiek Griekse bankenindex

 

Ook de Griekse retailindex geeft nog steeds verkoopsignalen terwijl het wereldwijd toch allemaal rozegeur en maneschijn schijnt te zijn. We gaan het de komende weken zien of het Griekse drama toch weer een rol gaat krijgen.

Grafiek Griekse retailindex

 

Schandaal Samsung

Ondertussen hadden we in Azië een tijdelijke dip nadat de topman van Samsung opgepakt was in verband met een omkoopschandaal. De grafiek van Samsung in Duitsland geeft nu pas een verkoop dus wellicht is dit verhaal nog niet over en krijgen we nog een staartje.

Grafiek aandeel Samsung

 

Swatch blijft het ook maar moeilijk hebben. Natuurlijk, eerder hadden ze al valutategenwind in Zwitserland maar ook de markt zit tegen bij Swatch. Niet alleen de Smart Watches van Apple en Samsung zijn concurrent maar ook Fitbit, TomTom en vele andere concurreren met de kopers van de Swatch.

Grafiek aandeel Swatch

 

Als wik even inzoom dan zien we een verkoopsignaal en dus best een leuke short. De cijfers vielen ook tegen.

Kortetermijngrafiek aandeel Swatch

 

Home Depot is aan een kant technisch nog steeds koopwaardig maar u weet ik ben altijd op zoek naar leuke shortideeën. Dit aandeel heeft een hoge correlatie met de Amerikaanse huizenmarkt en ik geloof dat die markt door de renteverhogingen en andere zaken wat tot rust moet komen (lees: corrigeren).

Grafiek aandeel HomeDepot

 

De weekgrafiek geeft mooi aan waarom ik short wil. Dit aandeel komt van pakweg 15 en staat nu bijna op 150, dus winstneming is voor veel mensen een makkelijk dingetje en dus kan dit aandeel gemakkelijk dalen zonder enig beletsel.

Langetermijngrafiek aandeel HomeDepot

 

Nog even mijn longtip, First Solar doet het weer prima de laatste weken. Deze week cijfers en dus wellicht een idee om winst in te locken of calls te schrijven. Natuurlijk kunt u ook, net als ik, hopen op goede cijfers?

Grafiek aandeel FirstSolar

 

Over saai gesproken...

Een aandeel waar lang niemand naar keek omdat het saaier dan saai was, is natuurlijk Unilever. Vrijdag gingen we ineens vliegen op de overnameverhalen. Het aandeel staat op all time high-niveaus dus of het nu echt een koopje is?

Grafiek aandeel Unilever

 

Ook als we naar een langere periode kijken, dan zien we vanaf 2000 tot nu een redelijk wilde rit en gaat die eindigen met een spike omhoog?

Langetermijngrafiek aandeel Unilever

 

We gaan het allemaal beleven. Ik blijf dicht bij huis en houd mijn hart vast als het negatieve nieuws weer de overhand krijgt. Niet te veel tegen de marktkrachten invechten maar dat dit sprookje gaat eindigen, is helaas zo zeker als dat het morgen weer licht wordt.

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.