Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI.

Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenconstructies, waarin hij zijn sporen heeft verdiend in leidinggevende functies bij diverse grootbanken. In zijn artikelen voor IEX.nl maakt hij veelvuldig gebruik van technische analyse, maar vaart hier niet blind op.

Cees Smit kijkt terug op een langdurige ervaring op de Amsterdamse markten, die dateert van voor de crash van 1987. Hij was lid van verschillende adviescommissies van Amsterdam Exchanges en doceert voor diverse opleidingsinstituten. Hij schrijft al zijn columns op persoonlijke titel.

D'r op of d'r onder

De markten bewegen dichtbij zowel koop- als verkoopsignalen. Maar zelfs als grote beer vind ik nog wel aandelen met kansen omhoog.

De afgelopen week was een week van wachten op de Fed (Yellen). Nu is de beurs al een tijdje een door centrale banken geleid gebeuren en dus is deze meeting van centrale bankiers dit weekend in Jackson Hole van groot belang.

Vrijdag was de markt licht teleurgesteld. Maar de verwachtingen lagen zo hoog dat het eigenlijk alleen maar kon tegenvallen.

Koers lange bonds

 

Toch is het ook wel weer raar dat de lange bonds lager gingen en zo het eerdere verkoopsignaal bevestigden. Het is nog geen drama maar we moeten het wel even in de gaten houden. Want lagere bonds is hogere rente en hogere rente is niet goed voor aandelen.

De Dow Jones ging inderdaad omlaag en komt op een niveau dat het echt spannend wordt of het allemaal wel door gaat zetten of dat we na volgende maand een beroemde oktoberbelevenis gaan krijgen?

We krijgen binnenkort ook meer verkiezingsperikelen. Hillary Clinton is zich steeds meer tegen de biotech en farmacie aan het afzetten vanwege hoge prijzen van medicijnen. Ze had zich al eerder afgezet tegen de banken (te groot).

In hoeverre dit allemaal verkiezingsretoriek is moet nog blijken. Maar de verkiezingen zijn dusdanig belangrijk dat de Fed ook hier goed naar zal kijken en waarschijnlijk vóór die tijd weinig zal doen. De Dow Jones krijgt bij een slot onder de 18.381,82 een verkoopsignaal.

Koers Dow Jones Index

 

Nasdaq Composite krijgt bij een slot onder de 5182,01 een verkoopsignaal.

Koers Nasdaq Composite Index

 

S&P 500 geeft op 2162,36 in de Twindicator een verkoopsignaal.

Koers S&P 500 Index

 

Russell 2000 is wat positiever en geeft pas veel lager een officieel verkoopsignaal.

Koers Russell 2000 Index

 

De Eurostoxx 50 gaf vorige week al verkoopsignalen en nu krijgen we bij een slot boven de 3.017,63 juist een koopsignaal.

Kortom, de markten zijn dus zo dat omhoog we gemakkelijk koopsignalen krijgen en bij lagere koersen we juist verkoopsignalen krijgen. Het blijft een beetje een op-of-onder-verhaal. Ik had zelf daarom een straddle gekocht.

Koers Eurostoxx 50 Index

 

De Duitse DAX is daar ondanks de aanhoudende ontwikkelingen in de automobielindustrie geen uitzondering op.

Koers Duitse DAX Index

 

De Twindicator van de AEX staat officieel nog op een koop en ook de EB- indicator is vorige week weer naar long gedraaid. Nu kan dit net als de rest van de beursen gemakkelijk en snel draaien maar toch goed om te weten.

Koers aandeel AEXEB

 

Vermoeidheid?

Veel superstocks die de indices omhoog getild hebben, hebben mooie ritten achter de rug. Neem even Adidas als voorbeeld: meer dan verdubbeld in prijs in een jaar tijd en meer dan verdrievoudigd in twee jaar tijd.

Als er verkocht gaat worden, verkopen beleggers liever met winst dan dat zze verlies nemen. Superstocks zijn dus meer vatbaar voor paniekaanvallen.

Koers aandeel Adidas

 

Apple doet al een tijdje niet veel en kan zelfs naar een verkoopsignaal gaan als de koers sluit onder de 106,53 dollar. Nu ben ik niet heel negatief op dit aandeel maar het is wel goed te weten dat het technisch niet lekker gaat.

Koers aandeel Apple

 

First Solar ging helemaal niet lekker, maar is een beetje aan het uitbodemen. Ik blijf nog even long.

Koers aandeel FirstSolar

 

Ik vind Uber al tijden een mega-duur bedrijf, en ze kwamen met een enorm verlies (1,27 miljard dollar in het eerste half jaar) en heeft bakzeil gehaald in China. Dus voorlopig is de fantasie er een beetje uit toch? Of krijgen we alsnog een IPO?

Maar bubbel-aandeel Amazon won vrijdag ineens weer. De koers steeg weg van het bijna verkoopsignaal. Het nieuws was dat ze weer met winkels gaan beginnen. Ze hebben er drie geopend… 753,90 dollar blijft voorlopig het draainiveau.

Koers aandeel Amazon

 

Een webshop die winkels begint: het moet niet gekker worden. En om positief te eindigen. Tijdens mijn vakantie en vorige week een dagje op Circuit Zandvoort heb ik weer veel Gopro’s gezien. Het aandeel heeft nog steeds een koopsignaal.

Koers aandeel GoPro

 

Voor de optimisten zijn er dus nog steeds genoeg aandelen die ik zelfs interessant vind. Maar voor de indices moeten we dus even waakzaam zijn.

NB wat ik ook opvallend nieuws vond de afgelopen week is dat er nu pas wordt begonnen met het onderzoek of er beleggingscompensatie moet komen voor de oude SNS-beleggers. Dus ook of u puts uitbetaald krijgt of niet.

Het onderzoek hoeft pas in oktober 2017 klaar te zijn dus mogelijk hebben we tegen die tijd al weer een nieuwe schuldencrisis?

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.