Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Herstel vastgoedmarkten

De Europese vastgoedmarkten liggen er niet goed bij, maar vertonen een marginaal herstel.

De Europese vastgoedmarkten liggen er niet goed bij, maar vertonen een marginaal herstel. In het derde kwartaal lieten meer landen positieve ontwikkelingen zien van huurdersvraag, beleggingsactiviteit en de verwachte waardeontwikkeling dan in het tweede kwartaal.

Het vertrouwen lijkt een impuls te krijgen van de aankondiging van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsobligaties van landen met schuldproblemen op te kopen. Dat meldt RICS op basis van zijn European Commerical Property Survey in achttien landen.

Investeerders lijken er weer meer zin in te krijgen. Het aantal landen met een toenemende beleggingsactiviteit steeg ten opzichte van het tweede kwartaal van zes naar acht. Voor Ierland, Oostenrijk, Polen, Scandinavië en Duitsland is dat het tweede kwartaal op rij met een toename. De andere drie - Rusland, Hongarije en Zwitserland - lieten in de voorafgaande drie maanden nog een afname zien. Van de zes landen met toenemende beleggingsactiviteit in het tweede kwartaal laat alleen België in het derde kwartaal weer een daling zien. Ook het beeld van de vastgoedwaarden verbeterde licht. In het tweede kwartaal liet alleen Duitsland groei zien, in het derde kwartaal gold dat ook voor Rusland en Oostenrijk.

De gebruikersmarkt vertoont een lichte verbetering. Waren Rusland, Duitsland en Roemenië in het tweede kwartaal nog de enige landen met een positieve ontwikkeling van de huurdersvraag, in het derde kwartaal kwamen daar België, Hongarije, Oostenrijk en Ierland bij. Dit heeft alleen nog niet geleid tot een verbetering van de huurverwachtingen. Net als in het voorgaande kwartaal liggen er alleen in Rusland en Duitsland hogere huren in het verschiet.

Voor Nederland is het beeld minder negatief dan in het tweede kwartaal. De indicatoren voor gebruikersvraag, huurverwachting en vastgoedwaarden duiden op minder krimp, de indicator voor beleggingsactiviteit juist op een sterkere afname. Ten opzichte van het tweede kwartaal steekt Nederland per saldo minder ongunstig af bij andere Europese landen.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober