Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Europees investeringsvolume gedaald

Het Europese volume van vastgoedinvesteringen is in het derde kwartaal uitgekomen 108 miljard euro.

Het Europese volume van vastgoedinvesteringen is in het derde kwartaal gemeten over de afgelopen twaalf maanden uitgekomen op 108 miljard euro, lager dan op hetzelfde peilmoment een jaar eerder.

Dat meldt DTZ Zadelhoff op basis van onderzoek van DTZ Research UK. In het derde kwartaal bedroegen de Europese vastgoedbeleggingen 24,6 miljard euro. Een jaar geleden rapporteerde de vastgoedadviseur nog 25,7 miljard aan beleggingen in commercieel onroerend goed.

Uit onzekerheid over economie en financiën richten beleggers zich op markten die ze als veilig zien, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk. De drie landen zijn samen goed voor 79 procent van het Europese kwartaalvolume. In Nederland zakte het kwartaalvolume ten opzichte van de voorgaande drie maanden met 27 procent naar 800 miljoen euro. Woningen waren relatief populair: dit segment was in het derde kwartaal goed voor 44 procent van het Nederlandse totaal.

Maar de drie grootste vaderlandse beleggingstransacties hadden betrekking op retail: ASR Vastgoed Vermogens Beheer kocht winkels op het Koningsplein in Amsterdam en Syntrus Achmea werd de nieuwe eigenaar van winkelcentrum Lange Voort in Oegstgeest en De Planeet in Utrecht. Het verschil tussen veilige langjarige beleggingen en aankopen van panden met groeipotentie wordt steeds groter. Nederlandse beleggers zoeken zekerheid in woningen en winkels, Duitsers in hoogwaardige kantoren met lange contracten op de beste locaties in Nederland.

Maar het is volgens DTZ Zadelhoff een kwestie van tijd voordat er ook meer dynamiek komt in de lagere regionen van de markt. Partner Frans van Toor: ‘Wij verwachten de komende maanden meer activiteiten van Angelsaksische fondsen die zich bewust richten op vastgoed met een hoger risicoprofiel.’

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst
  3. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  4. ‘Getransformeerd en gecombineerd vastgoed is kansrijk’
  5. Huizenprijzen nog verder gedaald in oktober