Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Topwinkelcentra presteren stabiel

Ondanks de economische crisis in Europa heeft de markt voor topwinkelcentra het afgelopen jaar relatief stabiel gepresteerd.

Ondanks de economische crisis in Europa heeft de markt voor topwinkelcentra het afgelopen jaar relatief stabiel gepresteerd. Topwinkelcentra verspreid over heel Europa lieten een gemiddelde huurprijsstijging zien van 0,25%.

Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport ‘A global perspective on the shopping center industry’ van Cushman & Wakefield. De huurprijzen voor winkelcentra in Nederland bleven het afgelopen jaar stabiel en behoren tot de lagere huurprijzen voor topwinkelcentra in Europa. In vergelijking met Azië en Noord-Amerika presteerde Europa het minst goed; de huurprijzen in deze regio’s lieten respectievelijk een groei van 2,75% en 0,5% zien.

De gehele retailmarkt heeft, zo schetst Cushman & Wakefield, te maken met een veranderend marktklimaat. Door verschillende factoren worden retailers en winkelcentrummanagers geprikkeld om inventief te zijn en meer in te spelen op de wensen van de klant. De nog steeds groeiende markt van het internetwinkelen lijkt steeds volwassener te worden en winkelcentra-managers proberen consumenten steeds vaker een winkelbeleving te geven, om ze zo naar het winkelcentrum te trekken.

Een andere ontwikkeling is het aanpassen van de huurdersmix aan de lokale markt. Op plaatsen waar veel toeristen komen, of daar waar het bestedingspotentieel hoog is, worden steeds vaker luxe retailers aan een winkelcentrum toegevoegd, met name in Azië.

Ook wordt in toenemende mate geprobeerd om retailers naar een winkelcentrum te trekken die een significante impact hebben op de gerealiseerde verkopen. ‘In Amerika is Apple hier een concreet voorbeeld van. Verkopen per vierkante voet liggen beduidend hoger in een winkelcentrum waar een Apple winkel is gevestigd ($600 per vierkante voet) dan in een winkelcentrum waar geen Apple winkel gevestigd is ($400 per vierkante voet)’, aldus Arjen Boesveldt, partner en Head of Retail bij Cushman & Wakefield Amsterdam.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.