Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

‘Er zijn 30.000 te veel winkels in Nederland’

Om iedereen in de winkelmarkt een goede boterham te laten verdienen, moeten er de komende jaren 30.000 winkels verdwijnen.

Om iedereen in de winkelmarkt een goede boterham te laten verdienen, moeten er de komende jaren 30.000 winkels verdwijnen. Dat zei Frank Quix, retailkenner aan de Universiteit van Amsterdam, dit weekend tegen de Nos.

Er zijn volgens hem vooral te veel modezaken en woon- en elektronicawinkels. ‘Er zijn gewoon te veel winkels in Nederland. In de afgelopen tien jaar is er een kwart aan winkelruimte bijgekomen. Terwijl de omzet in de non-food-sector maar steeg met 1% en er 10% van de omzet van winkels naar online ging. En er wordt nog steeds bijgebouwd. Dan vraag je om problemen’, aldus Quix tegen de NOS.

In en buiten de vastgoedsector woedt een verhit debat over de vermeende problemen op de winkelvastgoedmarkt. Marktpartijen stellen dat de winkelmarkt ten onrechte op één hoop wordt gegooid met de in malaise verkerende kantorenmarkt. Ze wijzen daarbij op de leegstandcijfers: het afgelopen halfjaar is de winkelleegstand blijven steken op 6,3%, terwijl de kantorenleegstand medio 2012 maar liefst 15,4% bedraagt. Ook komen er van verschillende kanten signalen dat de invloed van internet op fysieke winkels minder groot is dan algemeen gedacht.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.