Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Bouw veroorzaakt krimp in bedrijfsinvesteringen

De investeringen in het bedrijfsleven gingen in het tweede kwartaal met 3,2% omlaag.

De investeringen in het bedrijfsleven gingen in het tweede kwartaal met 3,2% omlaag.

Vooral de malaise in de bouw was de boosdoener. Vergeleken met een jaar eerder kromp de bouwsector met 9,3%. De overige bedrijfstakken bleven ongeveer gelijk. Alleen in de delfstoffenwinning was er sprake van een flinke groei (11,4%) ten opzichte van 2011. Het koude weer zorgde daarvoor.

Dat blijkt uit cijfers over de Nederlandse economie die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekendmaakte. De economie is in het tweede kwartaal licht gegroeid. Net als in het eerste kwartaal bedroeg de toename 0,2%. Hoewel economen een krimp voorspeld hadden, leidden de nieuwe kwartaalcijfers van het CBS allerminst tot een juichstemming.

Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) waarschuwde dat de economie kwetsbaar blijft en dat met de eerder afgesproken hervormingen bij overheidsfinanciën, pensioenen, ontslagrecht en hypotheekrenteaftrek niet getreuzeld mag worden. Ook de Amsterdamse hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen zag geen reden om tevreden achterover te leunen. ‘We zitten gewoon nog op de bodem. Het blijft nog wel even doormodderen.’

Bij het CBS klinken soortgelijke geluiden. Nederland zit volgens woordvoerder Peter Hein van Mulligen nog steeds in een laagconjunctuur. Ten opzichte van een jaar eerder kromp de economie in het tweede kwartaal met 0,5%. Net als Verhagen en Van Wijnbergen onderstreept Van Mulligen dat het kleine plusje ten opzichte van het eerste kwartaal te danken is aan de export. Die groeide met 3,6%. De meeste andere signalen waren negatief.

Faillissementen
Cijfers van het CBS tonen ook aan dat het maandelijkse aantal faillissementen in de bouw is opgelopen tot boven de honderd. Vooral kort voor de bouwvakvakantie ging een uitzonderlijk groot aantal bouwbedrijven bankroet. Het aantal faillissementen in het tweede kwartaal bedroeg 319. Vóór de crisis gingen maandelijks enkele tientallen aannemers onderuit.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.