Nieuws

Welke bank geeft de interessantste duurzaamheidskorting op uw hypotheek?

Er zijn maar liefst acht banken die een duurzaamheidskorting geven aan hun klanten. Maar de voorwaarden verschillen onderling enorm.

Duurzaamheidskorting: een mooi gebaar van de bank om de consument te bewegen om duurzamer te wonen. Wanneer u weinig uitstoot, krijgt u namelijk een maandelijkse korting op uw hypotheekrente. Maar welke bank is hier nou het meest genereus in?

Welke banken bieden duurzaamheidskorting?

Er zijn maar liefst acht banken die duurzaamheidskorting geven aan hun klanten. De voorwaarden verschillen onderling enorm. Want wat wordt gezien als duurzaam? Dat verschilt dus. Elke bank heeft hier z’n eigen regels bij en lang niet alle kortingen zijn per se interessant.

Zo geven MoneYou en Obvion de laagste korting, namelijk 0,05%. Dat kan zeker beter. Daarom bespreken we hieronder de vijf interessantste banken met duurzaamheidskorting: ABN Amro, ASN, Triodos, WoonNu en Florius.

ABN AMRO

Heeft u een duurzaam huis en neemt u een hypotheek bij de ABN Amro? Dan kan dit nog best gunstig voor u uitpakken. Zo geven zij 0,1% korting op je hypotheek bij een woning met energielabel B en 0,15% korting bij energielabel A.

ASN

Bij ASN krijgt u 0,1% korting op uw hypotheek als u daarnaast ook een ASN Duurzaam Wonen lening afsluit voor energiebesparende maatregelen. Zij stimuleren hiermee dat u actief aan de slag gaat met het verduurzamen van uw woning.

Triodos

De bank Triodos pakt het volledig anders aan. Zij hebben een tabel met vijf verschillende klassen die lopen van huizen met energielabel A++++ tot en met de klasse energielabel E, F of G. Tussen de vijf klassen schuift u steeds 0,1% korting op. Dit betekent dat er 0,4% korting is te behalen als maximum.

Dit klinkt heel voordelig, maar Triodos vraagt ook relatief hoge rentes wanneer u veel leent. Zo betaalt u bijvoorbeeld een opslag van 0,6% wanneer u meer dan 90% van de woningwaarde wil lenen.

Triodos is daarmee een interessante bank als u relatief weinig leent ten opzichte van de woningwaarde (LTV) en u in een zeer energiezuinig huis woont.

WoonNu

De verstrekker WoonNu is vrij gul wanneer u het vergelijkt met de andere aanbieders. Zij bieden hun klanten een korting van 0,1% wanneer u energielabel B heeft. Bij energielabel A wordt dit 0,2% en bij een nul-op-de-meter huis wordt dit 0,25%.

Florius

Florius houdt het heel simpel: u krijgt 0,1% korting op uw hypotheekrente bij energielabel A of hoger.

Dus welke bank is nou het beste?

Het hangt erg af van uw scenario welke bank het beste is. Daarom halen we er een voorbeeld bij.

Stel u heeft een huis met energielabel A, een woningwaarde van €500.000 en een annuïteitenhypotheek van €400.000. Uw rentevaste periode is 20 jaar. In dat geval komt WoonNu als voordeligste bank naar voren, met een rentetarief van 1,44% (op moment van schrijven) inclusief duurzaamheidskorting.

Wanneer u wilt berekenen wat voor uw situatie het meest voordelig is, kunt u dit berekenen met de rentevergelijker van Ikbenfrits. Hier worden ook de vijf duurzame banken meegenomen die hierboven besproken zijn. U kunt uw gegevens invullen en ziet vervolgens de tarieven inclusief duurzaamheidskorting.

Frits is in 2015 gestart met als doel om hypotheken begrijpelijker en eerlijk te maken. Dit wordt ondersteund door technologie en uitgebreide service van adviseurs. Vanuit zijn rol kijkt Michiel Lensink continu naar mogelijkheden om het bedrijf te laten groeien en schaalbaar te maken.

Lees meer

  1. Schulden vastgoedmarkt op recordniveaus
  2. Gemiddelde huizenprijs sinds augustus met ruim €23.000 gekelderd
  3. Huizenmarkt koelt verder af. Hier dalen de prijzen het hardst