Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Parijs, Frankfurt en Dublin favoriet bij Brexit

Bedrijven die - vanwege Brexit - willen verhuizen van het Verenigd Koninkrijk naar continentaal Europa kiezen voor Parijs en Frankfurt.

Nederland wordt niet genoemd als favoriete vestigingsplaats van in het Verenigd Koninkrijk gevestigde bedrijven die vanwege de Brexit overwegen onderdelen naar continentaal Europa te verplaatsen. De meest genoemde landen zijn Frankrijk, Duitsland en Ierland.

Dat blijkt uit recent gepubliceerd onderzoek van het Britse Chartered Institute of Personell and Development (CIPD) en Adecco onder 1.050 Britse human resource-hoofden. Bedrijven die overwegen onderdelen en (of) hoofdkantoren te verplaatsen uit het Verenigd Koninkrijk, noemt 20% Frankrijk (Parijs) als favoriete vestigingsland. Daarna volgen:

  • Duitsland (16%, Frankfurt)
  • Ierland (15%, Dublin)
  • Polen (7%, Warschau)
  • Spanje (5%)
  • Italië (5%)

Van de ondervraagde bedrijven noemt 4% een ander Europees land, zonder dat er een veel vaker wordt genoemd dan de andere.

Amsterdam?

Nederland hoopt nog steeds een graantje mee te pikken van de Brexit, die naar verwachting pas in 2019 of 2020 zijn beslag krijgt. Er wordt vooral gemikt op financiële bedrijven en instellingen die zich in Amsterdam kunnen vestigen.

Pre-Brexit-onderzoek van Buck Consultants wees uit dat Amsterdam met name bij financiële instellingen erg in trek is. Onlangs meldde WeWork zes keer zoveel aanvragen van Britse bedrijven voor vestiging in Amsterdam te hebben ontvangen.

Regeringspartij VVD en het Amsterdamse stadsbestuur pleiten al om aanpassing van het strenge bonusplafond voor bankiers en verzekeraars dat vorig jaar is ingesteld met een maximum van 20% van het salaris tegen 100% elders.

Grote impact

De verwachte impact van de Brexit is aanzienlijk. In het rapport haalt CIPD onderzoek aan van onder andere Britse statistische bureaus en de Britse centrale bank.

  • Pre-Brexit verwachtten onderzoekers in 2017 een economische groei van 0,7%.
  • Post-Brexit verwacht men in 2017 een economische krimp van 0,2%.

De werkgelegenheid zou volgend jaar met 200.000 tot 250.000 banen groeien (pre-Brexit). Post-Brexit voorzien de onderzoekers een afname van 50.000 tot 100.000 banen. Het verschil in voorspelde werkloosheid is 4,9 (pre) versus 5,7% (post). De inflatie in 2017 zal minder hard stijgen dan eerder verwacht: 1,3 in plaats van 1,9%.

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.