Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Nederland koploper Europese beleggingsmarkt

Het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal bedroeg 1,9 miljard euro in de Nederlandse vastgoedmarkt.

Het totale beleggingsvolume in het eerste kwartaal bedroeg 1,9 miljard euro in de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat betekent een stijging van 39 procent ten opzichte van de eerste drie maanden in 2015.

Dat schrijft JLL op basis van voorlopige cijfers over de wereldwijde vastgoedinvesteringen. Dré van Leeuwen, head of Capital Markets JLL Nederland: "De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt heeft in het eerste kwartaal van 2016 weinig last gehad van het wereldwijde volatiliteit en de toegenomen risicoaversie. De sterkste groei was zichtbaar in de kantorenmarkt. Daar nam het beleggingsvolume door de verkoop van onder andere enkele portefeuilles toe met 57% naar 640 miljoen euro."

"Ondanks de sterke start in het eerste kwartaal van 2016 verwachten we voor geheel 2016 dat het beleggingsvolume onder het niveau van het recordjaar 2015 blijft. Desalniettemin blijft er aanzienlijk veel kapitaal beschikbaar voor Nederlands vastgoed waardoor we nog wel een verdere aanscherping van de aanvangsrendementen verwachten. Deze aanscherping is echter minder sterk dan over de afgelopen 12 maanden."

Volatiel verloop

Het wereldwijde vastgoedbeleggingsvolume nam in het eerste kwartaal van dit jaar af, geheel in overeenstemming met het afgezwakte marktklimaat. Sommige regio’s maakten echter groei door en naar verwachting is het beleggingsvolume in 2016 in grote lijnen vergelijkbaar met die in 2015. De volumes lagen in de regio EMEA 20 procent lager dan in het voorgaande jaar, maar in Scandinavië, de Benelux en Midden- en Oost-Europa was er sprake van groei.

De beleggingsvolumes zijn in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd met 17% gedaald naar 112 miljard euro ten opzichte van het voorgaande jaar. In de eerste drie maanden van het vorig jaar was dit nog 135 miljard euro en daarmee was dat het beste eerste kwartaal in de afgelopen zes jaar.

"Het eerste kwartaal, normaal gesproken de rustigste periode van het jaar, ging gepaard met een volatiel verloop van de markt en een hogere risicoaversie van beleggers in de eerste vier à vijf weken van 2016. Hierdoor vielen de wereldwijde beleggingsvolumes voor het eerste kwartaal van 2016 tegen," aldus Sven Bertens, Head of Research Advisory bij JLL Nederland.

"Herstel deed zich echter bijzonder snel aan. De aandelenmarkten zijn terug op het niveau van begin januari en de credit spreads zijn weer verlaagd. Er blijft voldoende kapitaal beschikbaar en naar mate het jaar vordert zal dit haar weg vinden naar concrete investeringen. Alles wijst erop dat de activiteiten in 2016 met naar schatting 615 miljard euro grotendeels hetzelfde zullen zijn als in 2015."

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.