Vastgoedmarkt bericht over trends en ontwikkelingen in de vastgoedsector. Betrouwbaar, actueel, diepgravend, eigenzinnig, prikkelend en compleet. Daarnaast is er op de website informatie over aanbod en transacties, whitepapers en een pagina met beurskoersen en vastgoedtools te vinden.
Nieuws

Woningprijzen met 5,5% in de lift

De woningprijzen zijn in het eerste kwartaal met 1% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal 2015.

De woningprijzen zijn in het eerste kwartaal met 1% gestegen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2015. Vergeleken met het eerste kwartaal van 2015 bedroeg de prijsstijging 5,5%.

Dat schrijft NVM op basis van de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal van 2016.  De prijs van de gemiddelde verkochte woning ligt daarmee nog ruim 9% onder het niveau bij de start van de crisis najaar 2008.

Wel ligt de prijs inmiddels 11,3% hoger dan op het dieptepunt medio 2013. De prijzen stijgen nu al negen kwartalen achter elkaar ten opzichte van een jaar eerder. In geen enkele regio is nog sprake van een trendmatige daling van de huizenprijzen.

In het eerste kwartaal verkochten NVM-makelaars 34.810 woningen, bijna 20% meer dan een jaar geleden. Op de totale koopwoningmarkt ging het naar schatting om 45.000 transacties. Het is het elfde kwartaal op rij dat het aantal woningverkopen vergeleken met het jaar daarvoor stijgt.

Grote steden in beweging

In vergelijking met het vierde kwartaal was wel sprake van 12,4% minder transacties. Seizoensmatig presteert het eerste kwartaal echter altijd minder dan het vierde kwartaal. In NVM-makelaars hebben nu 117.256 woningen in aanbod, 17% minder dan een jaar geleden. Op de totale koopwoningmarkt gaat het om zo'n 153.000 woningen.

Vooral in regio's met een krappe woningmarkt stegen de prijzen meer dan gemiddeld. Amsterdam is de grootst uitschieter met prijsstijgingen tot ruim 20%. Ook in omliggende regio's zoals Zuid-Kennemerland (Haarlem) en de Bollenstreek ligt de prijsontwikkeling met 10% ruim boven het landelijk gemiddelde.

Tegen de landelijke trend in daalde het aantal woningverkopen in Amsterdam 2% op jaarbasis. Volgens NVM-voorzitter Ger Hukker is er te weinig nieuw aanbod in Amsterdam op aan de vraag te voldoen. 'Daar is de markt letterlijk aan het droogkoken.'

Ook de regio's Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Enschede zijn in beweging. Gebieden die qua dynamiek achterblijven zijn de noordoostelijke regio's van Noord-Brabant, het zuidoosten van Groningen en de regio Den Helder, constateert de NVM. Hukker voorspelt dat niet alleen de populaire steden Amsterdam, Utrecht, Leiden en Groningen maar alle studentensteden en steden met een monumentaal centrum last gaan krijgen van oververhitting van hun huizenmarkt.

 

Bron: Vastgoedmarkt. Klik hier voor meer vastgoednieuws.